Skip to main content

Új termék bevezetés

A Daikin bemutatja legújabb VRV hőszivattyúját, amelyet a kereskedelmi és irodaépületek dekarbonizációjára terveztek

Sajtóközlemény, 2023. November

A Daikin bemutatja a 2024. első felében piacra kerülő VRV 51) hőszivattyú sorozat két új tagját. A Mini-VRV sorozat kibővül, és akár 33,5 kW-os teljesítményben is elérhető less, illetve egy új, akár 56 kW-os Top-Blow sorozattal is bővíti a Daikin a portfólióját a kereskedelmi és iroda épületek dekarbonizációja érdekében.

Budapest, 2023. November – A VRV 5 rendszer levegő-levegő hőszivattyús megoldásként egész évben nagy energiahatékonyságú fűtést és hűtést biztosít minden kereskedelmi és iroda vagy szálloda épület számára, olyan egyértelmű előnyökkel, mint hogy könnyen és rugalmasan telepíthető, egyszerű a használata, és segíti a felhasználókat a fűtési-hűtési rendszerhez köthető közvetlen2) és közvetett3) környezeti terhelés csökkentésében. A kiterjesztett, akár 1000 méteres csővezeték-hosszúságok megkönnyítik a konfigurálást minden méretű és típusú épületen. Emellett ötféle, akár 41 db (A)4)-ig terjedő csendes üzemmód beállítás közül választhat a felhasználó, biztosítva ezzel a városrendezési követelményeknek való megfelelést és növelve az általános komfortérzetet.

VRV5

Alacsonyabb CO2 kibocsátás

A kifejezetten az R-32 hűtőközeghez tervezett új VRV 5 hőszivattyú segít felgyorsítani a kereskedelmi épületek dekarbonizációját. Az R-32 globális felmelegedési potenciálja (GWP) mindössze 675, és hatékonyabban szállítja a hőt, mint az R-410A hűtőközeg, ami azt is eredményezi, hogy jelentősen alacsonyabb hűtőközeg-töltet mennyiségre van szükség. Az európai F-gáz rendeletnek megfelelően az R-32 akár 71%-kal csökkenti a fűtési és hűtési rendszerek potenciális közvetlen CO2-egyenérték (CO2-eq) kibocsátását 5).

Ezen kívül az új VRV 5 hőszivattyúk szezonális hatásfoka is megnövekedett (akár 9,1%-kal) a korábbi modellekhez képest, ezáltal is csökkentve a közvetett hatást. A hatékonysági értékeket a leggyakrabban értékesített rendszerekkel teszteltük, hogy a valós energiafogyasztás pontos ábrázolása biztosított legyen.

A VRV 5 környezetbarát tulajdonságai miatt a legjobb választás olyan projektekhez, ahol az épületek alacsony környezeti hatása kulcsfontosságú. Akkreditált szakértők hálózata áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy segítséget nyújtsanak a VRV 5 megoldás teljes élettartamára vonatkozó karbonlábnyom-számításban és a BREEAM, LEED vagy WELL akkreditációk maximalizálásában.

Shîrudo Technológia a teljes nyugalomért

A Daikin egyedülálló Shîrudo technológiája megfelel az IEC60335-2-40 jogszabályi követelményeinek, amely az R-32 enyhén gyúlékony tulajdonságaira vonatkozó speciális termékszabvány. A Shîrudo technológia által biztosított gyári hűtőközeg-szabályozási intézkedések harmadik fél által tanúsítottak, és lehetővé teszik a VRV5 rendszerek telepítését minden típusú épületben és helyiségben. A Shîrudo technológiának köszönhetően nem lesz szükség összetett tanulmányokra, ha a telepítés részletei és/vagy a helyiségek elrendezése megváltozik.

All-in-one: Intelligens beltéri egységek, beltéri levegőminőség kezelő egységek és vezérlők integrálása

A többi VRV 5 kültéri egységhez hasonlóan az új VRV 5 hőszivattyúk is kompatibilisek a többi R-32-re tervezett beltéri egységgel, beleértve a Biddle légfüggönyöket is. Ez maximális rugalmasságot biztosít a Daikin ügyfeleinek minden helyiségkonfigurációhoz. Ezen kívül az új VRV 5 hőszivattyúkhoz decentralizált szellőztetőegységek, valamint központi légkezelő egységek is integrálhatók, hogy egészséges és komfortos beltéri környezetet biztosítsanak.

A VRV 5 rendszerek felhasználóbarát és intuitív vezérlése leegyszerűsíti az üzemeltetést, miközben maximalizálja a hatékonyságot és a felhasználói kényelmet. Ha a VRV 5 rendszert csatlakoztatjuk a Daikin legújabb Daikin Cloud Plus platformjához, amely folyamatos valós idejű felügyeletet és energiagazdálkodást biztosít, az épületek energiafogyasztása tovább csökkenthető. A Daikin Cloud Plus a szerviztechnikusok számára is biztosítja a berendezések diagnosztikájának és beállításainak távoli elérését, így az ezzel járó előnyöket is.

Tanja Banay, a kereskedelmi üzletág vezetője a Daikin Central Europe-nál, így nyilatkozott a VRV5 hőszivattyú bevezetése kapcsán: “Az épületek karbonmentesítésének támogatásán soha nem volt még ekkora hangsúly, és a HVAC-R iparágnak - beleértve a gyártókat, forgalmazókat és a szerelőket is - fontos szerepe van ebben. Mindannyiunk feladata, hogy olyan jövőbiztos megoldásokat hozzunk a piacra, mint a VRV 5, és támogassuk a tervezőket, telepítő partnereket, a kereskedelmi épületek tulajdonosait és a befektetőket abban, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású VRV-rendszereket az építőiparban használják."

További információk

A Daikin VRV 5 hőszivattyú (RXYA modell) 2024. februártól lesz elérhető, a VRV 5 S-sorozat (RXYSA) 2024. júniustól. További információk a VRV 5 online termékbemutatójában, ami feliratkozás után elérhető.  https://www.daikin.hu/vrv5

A fényképek szerzői jogai: Daikin Europe

 

Magyarázatok és rövidítések:

1) VRV = Variable Refrigerant Volume (VRV), azaz változó hűtőközeg tömegáramú rendszer. A VRV technológia egy Daikin találmány, az iparág többi szereplője is gyártja azóta, máshol VRF névre hallgat. A VRV rendszernél minden beltéri egység külön vezérelhető, ami az inverteres technológiával kombinálva lehetővé teszi a rendszer számára a pontos hőmérsékletszabályozást. Direkt elpárologtatós (DX) rendszerként a VRV kihasználja a hűtőközeg víz feletti kiváló hőátadási jellemzőit, ami a többi elérhető technológiához képest nagyon magas hatásfokot eredményez.

2) Közvetlen környezeti hatás: A hőszivattyú közvetlen hatása vagy CO2-kibocsátása elsősorban a hűtőközeg helyszíni szivárgásából eredhet. A megfelelő telepítés és rendszeres karbantartás minimálisra csökkentheti ezeket a szivárgásokat. Ezenkívül az alacsonyabb globális felmelegedési potenciálú (GWP) hűtőközegre (például R-32) való átállás csökkenti a közvetlen környezeti hatást szivárgás esetén is.

3) Közvetett környezeti hatás: A hőszivattyú közvetett hatása vagy CO2-kibocsátása főként a hőszivattyú működtetéséhez felhasznált villamos energiához kapcsolódó kibocsátásokból ered. Minél hatékonyabban működik egy hőszivattyú, annál alacsonyabb ez a karbonkibocsátás.

4) dB(A) = Az A-súlyozást alkalmazzák a mért hangszintekre, hogy megközelítsék, hogyan érzékeli a hangot az emberi fül, mivel a fül kevésbé érzékeny az alacsony hangfrekvenciákra..

5) CO2-eq = A szén-dioxid-egyenérték vagy CO2-ekvivalens, rövidítve CO2-egyenérték, egy metrikus mérőszám, amelyet a különböző üvegházhatású gázok kibocsátásának összehasonlítására használnak a globális felmelegedési potenciál (GWP) alapján. Ezt úgy teszi, hogy más gázok mennyiségét a szén-dioxiddal egyenértékű alakítja át, ugyanolyan globális felmelegedési potenciállal. Teljes élettartamú szén = a termék teljes CO2-egyenértékre gyakorolt hatását foglalja magában, figyelembe véve a nyersanyag-kitermelést, a termelést, a karbantartást, az üzemi energiafelhasználást és az ártalmatlanítást. Ezt a bölcsőtől a sírig terjedő életciklus-értékelésnek (LCA) is nevezik.

 

A DAIKINról

A japán gyökerekkel rendelkező, közel 100 éves Daikin világmárka 1991 óta van jelen Magyarországon.

Prémium minőségű, energiahatékony,  az ügyfelek igényeire szabott hűtési-fűtési-légtechnikai és kereskedelmi hűtési megoldásokat kínálunk a kis magánlakásoktól, a nagy lakóépületeken át a szállodákig, sportlétesítményekig, irodaházakig vagy a ipari termelő létesítményekig,.

Európában 14 gyárral és 2 K+F központtal rendelkezünk, hogy a helyi piac igényeinek megfelelő termékeket fejlesszünk.

A szállításon, a gyártási eljáráson és az alkalmazott technológián kívül olyan iparági innovációkkal is hozzájárulunk a fenntarthatósághoz, mint a klímagázok (hűtőközegek) újrahasznosítása, körforgásban tartása.

A budapesti Daikin Márkaboltban mindent egy helyen, egy kézből kínálunk a klíma vagy hőszivattyú iránt érdeklődő lakossági ügyfelek számára: tanácsadás, tervezés, kipróbálás, értékesítés, szervizelés. 

A Daikin Márkabolt mellett folyamatosan képzett partnerhálózatunk gondoskodik országosan a Daikin rendszerek megfelelő minőségű telepítéséről, beüzemeléséről és szervizeléséről.

Tökéletes komfort. Pont úgy, ahogy szereted.

 

Médiakapcsolat

Doris Passler
Vállalati kommunikáció, Közép-Európa
Daikin Airconditioning Central Europe HandelsgmbH
Lemböckgasse 59/1/1, 1230 Bécs, Ausztria
T: +43 (0) 664 24 56 444
E: passler.d@daikin.at

További hasonló témájú cikkek

  • Az új Daikin Altherma 3 R MT hőszivattyúval a fűtéskorszerűsítés gyerekjáték

    Budapest, 2023. szeptember – A bizonytalan energiaköltségek, a gáz és villamosenergia árának változásai és a rezsilimitben támogatott és támogatáson felüli energiaköltségek különbségei miatt egyre többen választják a lakosság körében is a hőszivattyús megoldásokat – legyen szó levegő-levegő vagy levegő-víz, esetleg geotermikus változatról. AZ új Daikin Altherma 3 R MT nemcsak újépítésűeknél, hanem felújításkor, gázkazán cseréjekor, fűtéskorszerűsítéskor is kiváló megoldás, mert nem feltétlen kell hozzá lecserélni a meglévő vizes rendszert (radiátort vagy padlófűtést), hanem a régi hőleadók is használhatók. Ezen új termékcsalád bevezetése a Daikin dekarbonizációs stratégiájának része, hogy növeljük a megújulók részarányát a meglévő épületállományban. #pr2309
  • A Daikin 5. generációs hővisszanyerős VRV rendszerének szerepe az épületek karbonsemlegesítésében

    Sajtóközlemény, 2022. március.: A Daikin további részleteket oszt meg az új hővisszanyerős VRV 5 rendszer 2022. júliusi bevezetésével kapcsolatban.
  • 300 millió eurós beruházással létesít új hőszivattyúgyárat Lengyelországban a Daikin Europe

    A Daikin Europe N.V. bejelentette, hogy 300 millió eurós beruházással új gyárat létesít a lengyelországi Łódźban. Az új üzem egyúttal a Daikin első gyártó telephelye lesz Lengyelországban.

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra