Skip to main content

A Daikin Europe N.V. sajtóközleménye

300 millió eurós beruházással létesít új hőszivattyúgyárat Lengyelországban a Daikin Europe

2022. július 7., Brüsszel – A Daikin Europe N.V. bejelentette, hogy 300 millió eurós beruházással új gyárat létesít a lengyelországi Łódźban. Az új üzem egyúttal a Daikin első gyártó telephelye lesz Lengyelországban. Az új gyárban 2024 júliusától lakossági használatú hőszivattyúk készülnek majd. A Belgiumban, Csehországban és Németországban már jelenleg is működő létesítmények mellett ez lesz a vállalat negyedik gyáregysége. A Daikin Europe tavaly jelentette be „Fusion 25” elnevezésű stratégiai tervét, amely során 840 millió eurót fordít a K+F, a gyártás és az értékesítés mellett a meglévő gyárakkal kapcsolatos új fejlesztésekre. Ehhez adódik hozzá a most bejelentett 300 millió eurós beruházás, így 2025-ig a Daikin Europe beruházásainak teljes összege több mint 1,2 milliárd eurót tesz majd ki.

 

A Daikin kiemelt fontosságú régiónak tekinti Európát a hőszivattyús fűtési üzletág FUSION 25 terv keretében történő bővítése szempontjából.

Toshitaka Tsubouchi, a Daikin Europe elnöke a következőket nyilatkozta: „A Daikin vezető szerepet tölt be a hőszivattyús fűtés európai piacán, így vállalatunk készen áll a kihívásra, hogy elősegítse azt a váltást, amelynek során a társadalom átáll a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokról a hőszivattyúkra. Ennek érdekében megerősítettük termékfejlesztési és szolgáltatási képességeinket, most pedig úgy döntöttünk, hogy új gyárat létesítünk Lengyelországban. Ez a gyár lesz a Daikin Europe csoporton belül a legnagyobb kapacitású üzem az itt készülő hőszivattyúk fűtési teljesítménye alapján. A mostani lengyelországi beruházásunk célja, hogy minden nagyobb országban első számú piaci szereplővé váljunk.”

 

Toshitaka Tsubouchi, Daikin Europe, Elnök
Hiromitsu Iwasaki, Daikin Europe, Alelnök
Patrick Crombez, Daikin Europe Fűtés és Megújuló erőforrásokkal foglalkozó részleg, Igazgató 

A gyorsan növekvő hőszivattyús piaci igények kiszolgálása a cél

Hiromitsu Iwasaki, a Daikin Europe alelnöke a következőket fűzte hozzá: „Gyártókapacitásunkat tőkebefektetésekkel, valamint az Európában működő hőszivattyúgyárainkban való foglalkoztatás növelésével igyekszünk bővíteni. A vadonatúj lengyelországi gyár létesítésére vonatkozó döntés is azt jelzi, hogy a Daikin határozottan reagál az európai kereslet gyorsuló növekedésére. Lengyelországban jelentős számú képzett munkavállaló áll rendelkezésre, az új gyár pedig 2025-re 1000 embert kíván foglalkoztatni. Erőfeszítéseink révén 2025-re a jelenlegi hőszivattyú-mennyiség négyszeresét leszünk képesek előállítani, és olyan termelési rendszert hozunk létre, amely kellően stabil egy rohamléptekben növekvő piac ellátásához. Az új gyárral a „helyi gyártás a helyi piacra” stratégiánkat is folytatjuk, vagyis az Európában értékesített összes fűtési készüléket Európában gyártjuk le.

 

 

Hőszivattyúk a klímasemlegesség szolgálatában

Az elmúlt évtized során a hőszivattyús fűtés európai piaca gyors ütemben növekedett – a 2021-es adatok szerint évente már több mint egymillió berendezést értékesítenek. Patrick Crombez, a Daikin Europe fűtéssel és megújuló erőforrásokkal foglalkozó részlegének igazgatója a következőket nyilatkozta:

„Az Európai Zöld Megállapodás létrehozásával az európai vezetők egyértelmű utat határoztak meg ahhoz, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé válhasson. Az ezt követő „Irány az 55%!” csomag, valamint a nemrégiben nyilvánosságra hozott REPowerEU terv fokozza a fellépés gyorsaságát az Európában használt fosszilis tüzelőanyagokból származó károsanyag-kibocsátás mennyiségének, valamint a fosszilis energiától való függőség mértékének csökkentése érdekében. A hőszivattyúk kritikus szerepet játszanak a fenti célkitűzések elérésében, így tehát arra számítunk, hogy az elkövetkező években egyre többen állnak majd át a hőszivattyúk használatára. Várakozásaink szerint 2025-re évente legalább 3 millió hőszivattyús rendszert fognak telepíteni, ami körülbelül évi 30%-os növekedési rátát jelent. A Daikinnál egyértelműen arra törekszünk, hogy a jövő érdekében tett beruházásaink által még inkább megerősítsük vezető szerepünket.”

 

Daikin Altherma hőszivattyú kültéri egység, Copyrights Daikin Europe
Az új Daikin hőszivattyúgyár tervei Lengyelországban, Copyrights Daikin Europe
Hőszivattyú gyártósor a Daikin ostendei gyárában, Copyrights Daikin Europe
Copyrights pictures: Daikin Europe N. V.
 
A Daikinról 
A levegő létezésünk elengedhetetlen eleme. A Daikin küldetése a kezdetek óta az, hogy az általunk belélegzett és az életterünket átható levegő a lehető legjobb minőségű legyen. Innovatív termékeink és szolgáltatásaink tervezésekor az elsődleges célunk, hogy javítsuk az emberek egészségi állapotát és jóllétét, valamint csökkentsük a fűtés és hűtés környezeti hatását. A Daikin célja, hogy 2050-re karbonsemleges vállalattá váljon a teljes értékláncot, valamint termékei és megoldásai teljes élettartamát tekintve.
 
Daikin Europe N.V.
A Daikin Europe N.V. a Daikin Industries Ltd. leányvállalata, továbbá a fűtési, hűtési, szellőztetési, légtisztítási és hűtőtechnológia vezető szolgáltatója. A vállalat berendezések, valamint személyre szabott lakossági, kereskedelmi és ipari célú megoldások széles választékának tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. Napjainkban a Daikin Europe N.V. több mint 12 000 alkalmazottat foglalkoztat több mint 65 egységben. A vállalat 12 nagyobb gyártó létesítménnyel rendelkezik, amelyek Belgiumban, Csehországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Törökországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban működnek. A Daikin Europe vállalatcsoport székhelye Ostendben, Belgiumban található. A vállalatot 1972-ben alapították, európai gyártási tevékenységét pedig 1973-ban kezdte meg.
 
Komplett fűtési, hűtési, szellőztetési és hűtőtechnológiai megoldások szolgáltatója
Az innovatív és energiahatékony légkondicionáló berendezésekkel foglalkozó, több mint 50 éves vállalkozás folyamatos fejlesztésének köszönhetően a Daikin Europe telepítő szakemberek és partnerek egy erős hálózatára támaszkodik az üzleti tevékenysége helyszínéül szolgáló összes régióban.
Napjainkig a Daikin Europe vezető szerepet tölt be a hőszivattyúk európai piacán is, és komoly hírnevet szerzett a 2006-ban bemutatott, lakossági fűtési alkalmazásokhoz használható Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyúknak köszönhetően. Európában egyre nagyobb a kereslet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési rendszerek iránt, így ezek a hőszivattyúk Európában, a belga, cseh és német gyárakban készülnek.
Az elmúlt évek során a Daikin Europe komplett megoldásokkal bővítette kereskedelmi hűtési üzletágát. Saját hűtési innovációi mellett a vállalat több felvásárlást is végrehajtott, amelyek mind a termékkínálat és a hálózat bővítését szolgálták.  2016-ban a Daikin Europe N.V. felvásárolta az ipari és raktér-hűtéstechnológiai megoldások gyártásával foglalkozó olasz Zanotti vállalatot. 2017-ben az egyesült királyságbeli Hubbard is a vállalatcsoport részévé vált, ezt pedig nem sokkal később a spanyol Tewis Smart System integrációja követte. A legutóbbi felvásárlás az ausztriai székhelyű globális hűtéstechnikai vállalat, az AHT Cooling Systems GmbH integrációjával valósult meg, aminek célja az élelmiszeripari kiskereskedelmi láncokhoz kínált komplett termékválaszték megerősítése volt.
 
Daikin Industries Ltd.
Az oszakai (Japán) székhelyű Daikin Industries Ltd. világszerte körülbelül 89 000 embert foglalkoztat, és a 2021-es pénzügyi évben (2021. április 1. – 2022. március 31.) 23,7 milliárd euró értékben értékesített termékeket. A vállalat vezető szerepet tölt be a hőszivattyú-, légkondicionáló- és légszűrőrendszerek globális piacán. A Daikin Industries Ltd. a világ egyetlen olyan, légkondicionáló berendezések gyártásával foglalkozó vállalata, amely minden fontos elemet, többek között a hűtőközeget, a kompresszorokat és az elektronikai alkatrészeket is házon belül fejleszti, illetve gyártja.
További információk: www.daikin.eu és www.daikin.com
A Daikin Europe N.V. média-kapcsolattartója
Sofie Sap – Vállalati kommunikációs menedzser
(Holland/francia/angol TEL: +32 472 580 482  E-mail: sap.s@daikineurope.com
Daisuke Kakinaga – Vállalati kommunikációs menedzser
(Japán/angol TEL: +32 465 462 321  E-mail: kakinaga.d@bxl.daikineurope.com
Doris Passler – Corporate Communications Daikin Central Europe
(German/English)
Tel : +43 664 24 56 444
Mail : passler.d@daikin.at

 

További ajánlott tartalmak

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra