Skip to main content

Pozitv példát mutatunk

Küldetésünk: a biztonságos és egészséges levegőjű környezet megteremtése. Felelősséget vállaltunk, hogy 2050-re karbonsemlegesek leszünk.

A Daikin Környezeti Felelősségvállalása 2050-ig

A HVAC-R* szektor egyik vezető szereplőjeként számos területen hozzájárulunk a magas életminőség és komfort, a megbízható infrastruktúrák biztosításához, az élelmezésbiztonsághoz és a gazdasági növekedéshez. A növekvő hűtési, fűtési és szellőztetési igény azonban a növekvő villamosenergia-fogyasztás és hűtőközeg-kibocsátás révén a globális felmelegedésre is hatással van. Mi, a Daikinnál komolyan vesszük ezt a felelősséget.

„Globálisan biztonságos és egészséges levegőjű környezetet kívánunk biztosítani, miközben törekszünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának nettó nullára csökkentésére 2050-re.”

Hogy érjük el mindezt?

 • Magas energiahatékonyságú termékekkel, valamint alacsonyabb globális felmelegedési potenciállal rendelkező hűtőközegek fejlesztésével és használatával, amilyenek az R-32 vagy a CO2.
 • Olyan megoldásokkal, amelyek optimalizálják a fűtési és hűtési rendszerek energiafogyasztását – például távfelügyelet biztosításával vagy a hűtőközegek körforgásos gazdaságba való integrálásának előmozdítása révén, hogy azok értékes erőforrásként újra felhasználhatók legyenek.
 • A levegő erejével egy egészséges környezetet teremtve.

* HVAC-R Heating, Ventilation, Air-Conditioning, Refrigeration = Fűtés, Szellőztetés, Légkondicionálás, Kereskedelmi hűtés

A L∞p by Daikin programmal a körforgásos gazdaságért és egy környezettudatosabb jövőért

A környezeti terhelés csökkentése érdekében a Daikin a hűtőközegek körforgásban tartását tűzte ki célul. A L∞p by Daikin program (Visszanyerés, Regenerálás, Újrafelhasználás) egy olyan új, egyedi szolgáltatást nyújt a használt hűtőközegek kezelésében, amely része a fenntartható jövő érdekében tett vállalásainknak. Csatlakozz hozzánk, és fedezd fel, hogyan lehetsz részese a körforgásnak.

Eddigi eredményeink

Csökkentjük a hűtőközegek globális felmelegedésre gyakorolt hatását.

Loop by Daikin
 • A Daikin volt a világon az első vállalat, aki a korábbi R-410A hűtőközeg helyett a harmad akkora globális felmelegedési potenciállal rendelkező R-32 hűtőközeget használta a légkondiconálóiban, hőszivattyúiban és a scroll-típusú folyadékhűtőiben.
 • 2019 óta a Daikin Industries Ltd. ingyenes hozzáférést biztosít az R-32-t használó HVAC-R berendezésekhez kapcsolódó 300 szabadalmának listájához, amely lehetővé teszi más gyártók számára is a hűtőközeg környezeti hatásának csökkentését.**
 • A körforgásos gazdaságba való bekapcsolódással, például az L∞P by Daikin VRV-k és a L∞P by Daikin program ( Recover - Reclaim - Reuse) révén, amivel key account ügyfeleinknek és beruházóknak kínálunk lehetőséget a hűtőközegek újrahasznosítására, a Daikin Europe NV és a Daikin Central Europe 400 000 kg új hűtőközeg előállítását tudja elkerülni.
 • 2020-ban a Daikin Europe N. V. kezdeményezte a Retradeables platform elindítását, Európa első online, hűtőközeg-kereskedelmi piacterét, amely lehetővé teszi a hűtőközegek visszanyerését, és regenerálás utáni újrafelhasználását a teljes HVAC-R szketor számára. Az EU-Life program konzorciumi partnereként 2021 májusában indítottuk el a projektet Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon.

Forrás: * Daikin Europe N. V. Environmental Report 2020, **Daikin Industries Ltd. Sajtóközlemény 2021

Csökkentjük a CO2 kibocsátást

A Daikin csökkenti a CO2 kibocsátását
 • A lakossági klímák üvegházhatású gáz-kibocsátásának csökkentésére irányuló globális erőfeszítéseink 70 millió tonna CO2-egyenérték megtakarítást eredményeztek 2020-ban a szokásos üzletmenethez képest.*
 • Ugyanebben az évben a gyártási tevékenységeinkből származó üvegházhatású gázok kibocsátását 1,08 millió tonna CO2-egyenértékre csökkentettük (79%-os csökkenés a 2005-ös pénzügyi évhez képest).*
 • A Daikin Europe NV a 2016-os 8,8 kg/m3-ről 2019-ben 7,3 kg/m3-re csökkentette a szállítással kapcsolatos CO2-kibocsátását (m3-enkénti értékesítési mennyiségre nézve) - köszönhetően a teherautó-rakodás hatékonyabbá tételének és a tengeri szállítás helyett megnövekedett közúti szállításnak.**
Forrás: * Daikin Industries Ltd Sustainability Report 2021, ** Daikin Europe N. V.’s Environmental Report 2020

 

Zöld beszerzési elvek

Daikin zöld beszerzési irányelvek
 • Arra ösztönözzük a beszállítóinkat, hogy ők is gyakorolják a környezeti fenntarthatóságot, például az ISO14001 tanúsítványok megszerzése révén.
 • A 2020-as pénzügyi évben európai beszállítóink 98%-a megfelelt a zöld beszerzési irányelveink értékelési kritériumainak. Környezetbarát beszerzési arányunk* 80% a teljes Daikin-csoporton belül.

Forrás: Daikin Industries Ltd Sustainability Report 2021

* Zöld beszerzési arány = Értékelési kritériumainknak megfelelő beszállítóktól beszerzett áruk értéke/Beszerzett áruk értéke

 

"Green heart" gyártási szabványunk

Daikin "Zöld szív" gyártási standardok
 • Házon belüli értékelési módszerünk mérik a gyáraink víz-, energia-, fluor-szénhidrogének felhasználását, valamint hulladék- és illékony szerves vegyület kibocsátását. A Daikin Europe N. V. oostende-i gyárát ezüstéremmel (2018) és aranyéremmel (2019) minősítették.

Forrás: Daikin Europe N. V.’s Environmental Report 2020

A fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásunk

Fenntarthatósági célok
 • A Daikin az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait támogatja azáltal, hogy világszínvonalú technológiákat alkalmaz a hűtés és fűtés környezeti hatásainak csökkentése érdekében, ugyanakkor új értéket biztosít az egészséges, kényelmes életvitelhez. Hozzájárulunk a gazdaság fejlesztéséhez helyi szinten, és előrelépési lehetőségeket kínálunk munkatársainknak az emberközpontú vezetési megközelítésünk révén . A "közös alkotás" (co-creation) elvét követve arra törekszünk, hogy üzleti partnereinkkel közösen folyamatosan jobb és előremutató megoldásokat találjunk.
Forrás: Daikin Industries Ltd. Sustainability Report 2021

További érdekességek

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra