Skip to main content

Amit a klímaberendezések tisztításáról tudni érdemes

Több szempontból is fontos a légkondicionálók rendszeres tisztítása, éppen ezért nem mindegy, hogy ki és hogyan végzi el ezt a feladatot. Bár az egyszerűbb takarításról otthon is lehet gondoskodni, a megfelelő tisztítást és fertőtlenítést bízzuk szakemberre.

Miért fontos a klíma tisztítása?

A kültéri egységek a szabadban vannak, ezért a kültéri levegőből szennyeződés rakódhat rájuk (füstgáz, növények termése). Ha ezeket nem távolítjuk el, a berendezés nem működik megfelelően, és meg is hibásodhat.

A beltéri egységek is porosodnak, szennyeződnek, továbbá a belsejük a páralecsapódás miatt működés közben nedves, ami kedvez a kórokozók megtelepedésének és elszaporodásának. A gombák, vírusok, baktériumok nem csak az egészségünket károsítják, de üzemelés közben a klíma kellemetlen szagot áraszthat miattuk. Bár a Daikin egyes berendezéseiben található Flash Streamer egység elpusztítja akár a csepptálcában esetlegesen fellelhető gombákat, baktériumokat is, ettől függetlenül a klímaszezon kezdete előtt mindenképp érdemes a berendezéseket szakemberrel megnézetni, karbantartatni, aki a tisztítást is elvégzi.

Milyen gyakran kell a klímát karbantartatni?

A karbantartást és klíma tisztítását nagy mértékben befolyásolja a felhasználási környezet, pl. egy üzlethelyiségben jóval magasabb a porterhelés, mint otthoni környezetben, így a beltéri egységek tisztítására gyakrabban van szükség, mint egy otthoni, tisztább környezetben. Másrészt függ a használat  gyakoriságától is: ha egész évben használjuk a klímát fűtésre és hűtésre is, akkor érdemes minden szezonváltáskor, évente négyszer kitisztíttatni. Ha a készülék csak alkalmanként működik, évente kétszer hívjunk szakembert, és ha csupán nyáron, hűtésre használjuk a légkondit, akkor is évente legalább egyszer, a nyári szezon és az első bekapcsolás előtt mutassuk meg szakembernek.

Mit jelent a klímatisztítás?

Nem ugyanaz a klímafertőtlenítés és a klímatisztítás. Fertőtlenítéskor speciális vegyszerekkel a már megtisztított légkondicionáló belsejében megtelepedett baktériumokat, vírusokat és gombákat pusztítják el.

A klíma teljes tisztításakor a berendezés kültéri és beltéri egységénél is eltávolítják a szennyeződést.

Sem a légkondi burkolatának letörlése, gombaölővel való lefújása vagy a szűrő lemosása, sem pedig a kültéri egység letakarítása nem azonos a klíma szakszerű karbantartásával.

Hogyan zajlik a karbantartás?

A klímát áramtalanítják, a beltéri egység burkolatát eltávolítják, leemelik a szűrőt, az egységet szétszerelik. A hőcserélőjét gombaölővel kezelik, majd megvárják, hogy a szer a kívánt hatást elérje, ezután a klímát bekapcsolják és körülbelül fél órán át hűtés üzemmódba kapcsolva alacsony hőmérsékletre állítva üzemeltetik. Így a rendszert átjárja ez a vegyszer, és a kondenzvíz csövéhez is elér.

Klímatisztításkor lemossák a mechanikus szűrőket, és száradás után ezek visszakerülnek a klíma beltéri egységébe. A plazmaszűrőnél vagy az ionszűrőnél más, a gyártó által előírt módszerrel végzik el a tisztítást. A porszűrők tisztítására egyes típusoknál nincs is szükség, pl. körkifúvós kazettás beltéri egység, légcsatornázható egység és a technológiai zászlóshajó Ururu Sarara beltéri egységénél, mert azok automatikus porszűrő tisztítási funkcióval rendelkeznek. A fertőtlenítésre ettől függetlenül érdemes odafigyelni a cseppvíz elvezetés miatt. A tiszta szűrők azért is fontosak, mert azokkal a berendezés sokkal energiahatékonyabban működtethető.
A kültéri egységet rendszerint nagynyomású vízsugárral szabadítják meg, mechanikusan a szennyeződésektől.

A légkondicionáló használatától függően a karbantartáskor még további műveletekre kerülhet sor: a beltéri és kültéri egység tisztításán és a szűrők- és burkolatok letakarításán túl a berendezés belsejében lévő egységek megtisztítására, a hőcserélő tisztítására is. Valamint fontos tesztelni a funkciókat, ellenőrizni a kondenzvíz elvezetését, fertőtleníteni a cseppvíztálcát is. Ezen kívül az elektromos csatlakozások ellenőrzését is elvégzik. Erősen szennyezett környzeteben, vagy hosszabb működtetés után előfordulhat, hogy a beltéri egység belsejében található ventilátor járókerekét is tisztítani kell, meg kell szabadítani a rárakódott szennyeződésektől. Mindez az alapos, szakember által végzett ellenőrzés képes biztosítani, hogy ne érjen bennünket meglepetés az első nagy nyári meleg alkalmával, amikor a klímánk távirányítójához nyúlunk. 

A rendszeres karbantartásokat mindenképp érdemes még a szezon előttre időzíteni. A nem megfelelően karbantartott gép sokkal több energiát fogyaszt és könnyebben meghibásodhat, a nagyobb igénybevétel miatt a termék életciklusa is lerövidülhet, azaz kevesebb ideig tudjuk használni. A klímaszezon közepén pedig nehéz lesz jó szakembert találni, aki gyorsan képes  rendelkezésre állni és kitisztítani klímánkat.

 

 

 

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra