Skip to main content

Mire érdemes odafigyelnünk a megfelelő klíma kiválasztásakor?

Ebből a cikkből megtudhatod, melyek azok a tulajdonságok, amikre érdemes odafigyelned klíma vásárlásakor- legyen szó az első légkondiról, már meglévő berendezés cseréjéről vagy kiegészítő termék beszerzéséről.

Bár számos gyártó ad részletes információt termékeiről és rengeteg vásárlói vélemény is megtalálható az interneten, amikből tájékozódni lehet, a speciális műszaki adatokat nem minden esetben könnyű megérteni és összehasonlítani. Most bemutatjuk azokat a szempontokat, amiket mindenképp érdemes figyelembe venned, amikor légkondicionálót választasz.

Részletes tájékoztató füzetünket pedig „Hasznos tanácsok klímavásárlás előtt” néven itt tudod letölteni.

Hagyományos klíma vs. mobilklíma

A légkondicionáló rendszerek rendszerint egy beltéri és egy kültéri egységből állnak. Ezeket „split” vagy osztott rendszerű klímaberendezéseknek nevezzük. A beltéri egységet általában falra szerelik, míg a kültéri egységet vagy külső falra, vagy egy konzolon a talajszint közelébe helyezik. A kültéri egység felelős a környezeti levegőből történő hő kinyeréséért, amit a kompresszor segítségével a hűtőközeg nyomásának változtatásával lehűtve továbbít a beltérinek a két egységet összekötő rézcsöveken keresztül. Ez lehűti a belső hőcserélőt és elindul a hűtés folyamata.

A mobilklímáknak ezzel szemben nincs külön kültéri egységük, hanem csak egy egységből állnak. Általában kevésbé hatékonyak, nagyobb a helyigényük a beltérben és zajosabbak is, mint a split klímák. Továbbá ezek közül is jó pár igényel kifelé irányított légkimenetet, amitől a legtöbb esetben elveszik a hordozhatóság praktikuma és a kivezetett cső mellett beáramlik ugyanúgy a meleg levegő.

Beltéri egységek típusai

A hatékonyságot és a komfortot figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy jobban járunk a split klímával. A split klíma beltéri egységeit tekintve különböző típusokat különböztethetünk meg.

  • Oldalfali (vagy magas oldalfali) egység: Magasan a falra rögzített egység, ami egy helyiség vagy légtérhűtésére/fűtésére alkalmas.
  • Padlón álló vagy parapetes egység: A Padlón álló vagy parapetes készülék szintén a falhoz van rögzítve, de magas oldalfali társához képest, sokkal lejjebb, közelebb a padlóhoz, amolyan fűtőtest szerűen helyezkedik el. Szintén egy helyiség vagy szoba hűtésére/fűtésére alkalmas.
  • Álmennyezeti légcsatornázható: Diszkréten az álmennyezet alatt helyezkedik el úgy, hogy csak a szellőzőnyílások láthatóak, ahogy általában a szállodákban szoktuk látni. Minden belső térhez ideális és akár az egész házat lehűthetjük vele, ha van elég hely az álmennyezet kialakításához.

Mono split vagy Multi-Split megoldás

Attól függően, hogy hány helyiséget szeretnénk hűteni/fűteni, mik az igényeink és milyen a lakásunk, vagy házunk elrendezése, választhatunk mono split, más néven duál megoldást (egy kültérihez egy beltéri), vagy Multi-Split rendszerű megoldást is (egy kültérihez több beltéri).

Duál Split rendszer

Lényegében egyetlen osztott rendszer, ahol egy kültéri egységhez csak egy beltéri egységet csatlakoztatnak. A két egységet elektromos kábel és két rézcső köti össze, amiben a hűtőközeg áramlik a két egység között. Akkor érdemes a sima duál Split rendszert választani, ha bőséges kültéri területtel rendelkezünk a kültéri egységek elhelyezéséhez, vagy ha 1-2-nél több légkondicionálót nem tervezünk az otthonunkba.

Multi-Split rendszer

A Multi-Split rendszer esetében, egy kültéri egységhez több, akár 5 beltéri egység is csatlakoztatható, és ezek mindegyike egymástól függetlenül is szabályozható. A több részből álló rendszer nagy rugalmasságot biztosít, különösen kisebb házakban vagy lakásokban, ahol korlátozott a terület a kültéri egység elhelyezésére, de több helyiséget szeretnénk klimatizálni

A légkondicionáló kapacitása

Hogy mekkora kapacitású légkondicionálóra lehet szükségünk, számos tényezőtől függ. Például, hogy hol lakunk, mekkora a szoba mérete, milyen a szoba tájolása, továbbá a helyiség ablakainak, ajtajainak számától, árnyékoló típusától, illetve attól is, hogy a készüléket elsősorban fűtésre vagy hűtésre szeretnénk-e használni. Ezért mindig az a legjobb, amit tehetünk, ha közvetlenül a választott gyártóval vagy telepítővel konzultálunk, hogy megfelelő méretű klímát válasszunk. Van egyfajta ökölszabály a megfelelő méret kiválasztására, de mindig fontos, hogy a szerelő a helyszíni felmérés során tudja kiválasztani a megfelelő méretet. Általánosságban elmondható, hogy a 15 és 40 m2 közötti déli fekvésű helyiségekhez a következő kapacitású egységek lehetnek jók:

<15m2 = 15

<25m2 = 20

<30m2 = 25

<40m2 = 35

A nagyobb kapacitású egységek gyorsabban melegítenek fel vagy hűtenek le nagyobb teret, mint az alacsonyabb kapacitású egységek, de normál működés közben több energiát fognak felhasználni, mivel nem megfelelő méretűek, így magasabb lesz a villamosenergia számlánk. Hasonlóképpen, ha a klímaberendezés kapacitása túl kicsi, akkor a helyiséget nem fűti fel vagy hűti le megfelelően.

Jellemzők és funkciók

Manapság már az összes inverteres split klíma képes hűteni és fűteni is.

Ezeken az alapfunkciókon túl azonban nagy különbségek lehetnek az energiahatékonyságban, a csendességben, az olyan kényelmi funkciókban, mint a mobiltelefonról távolról vezérelhetőség, vagy a légáramlás módja. Vannak készülékek, amik intelligens szemmel rendelkeznek és érzékelik a helyiségben tartózkodókat, a légármalálst pedig annak megfelelően irányítják távol az emberektől, hogy elkerülhető legyen a kellemetlen huzathatás. A levegő eloszlatására egyéb intelligens funkciók is rendelkezésre állnak, amik mind a klímát használók kényelmét szolgálják. A klíma légtisztító funkciói pedig különösen az elmúlt időszakban váltak fontossá.

Például, ha a fejlett fűtési képességek fontosak számunkra, akkor a Daikin Perfera parapetes egység megfelelő megoldás lehet, míg ha a jó beltéri levegőminőség fenntartása a célunk, akkor az olyan egységek, mint a Stylish és az Ururu Sarara, amelyek kiváló légtisztító funkciókkal rendelkeznek, lehet a tökéletes választás számunkra. Az Ururu Sarara az egyetlen olyan klíma készülék, amely friss levegő bevezetésére is képes.

Környezeti hatás

A klímák klímagázzal vagy más néven hűtőközeggel működnek, ami egy fluorozott szénhidrogén és a légkörbe kerülve akár ózonkárosító hatása is lehet. Ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő szakember végezze a klíma telepítését, karbantartását és szerelését.  

A Daikin-nál arra törekszünk, hogy proaktív módon óvjuk környezetünk és csökkentsük termékeink környezeti hatásait. Például az alacsony globális felmelegedési potenciállal rendelkező hűtőközegek, mint az R-32 és az energiahatékonyabb technológiák fejlesztése és felhasználása révén. A Daikin mindig élen járt a technológiai fejelsztésekben. 

Az R-32 egy új generációs egykomponensű hűtőközeg, amely hatékonyan szállítja a hőt, és kisebb környezeti hatással bír (azaz egy véletlen szivárgás esetén is kevesebb kárt okoz az ózonrétegnek). A korábbi R410A-t használó egységekkel szemben akár 10% -kal kevesebb áramfogyasztást eredményez (vagyis az ilyen új hűtőközeggel működő klímákkal még pénzt is takaríthatunk meg). 

Személyes stílus

Régen elmúltak azok az idők, amikor a légkondicionálók csak fehér dobozok voltak a falon. Most különféle kivitelben és színben találhatunk a piacon klímákat, amelyeket akár a saját ízlésünkre is szabhatunk.

Sok más gyártóhoz hasonlóan a Daikin-nál is felismertük, hogy a légkondicionálók nem csak az otthonunkban megtalálható, az életminőségünket javító berendezések, hanem akár a saját életstílusunknak vagy személyes stílusunknak a kifejezői is lehetnek. Ezért a megfelelő berendezés kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy mindig lesz olyan lehetőség, amely nemcsak a funkcionalitás, hanem a megjelenés szempontjából is tükrözi az igényeinket.

Klímaberendezés-gyártóként büszkék vagyunk a termékpalettánkban megtalálható különböző stílusú és típusú berendezések széles választékára!

 

Bízunk benne, hogy sikerült némi iránymutatást adnunk a klímaválasztás útvesztőjében. Ha szeretnél biztosra menni, és megspórolni az utánajárási időt, akkor fordulj hozzánk szakértő segítségért!

A Daikin budapesti márkaboltját azért nyitottuk meg, hogy munkatársaink a tervezéstől egészen a kivitelezésig minden lépésben professzionális segítséget nyújthassanak az ideális, környezetbarát és energiatakarékos rendszer megtalálásához.

Boltunkban a szakértői segítség mellett nem csak megnézheted, de ki is próbálhatod a termékeinket működés közben.

Tedd fel kérdéseidet a márkaboltban, és válaszd ki a számodra tökéletes megoldást kollégáink segítségével!

Foglalj időpontot egyszerűen, online a weboldalunkon!

 

Related articles

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra