Skip to main content

Ismerd meg a klímád – minden, amit a funkciókról tudni érdemes

Így tudod kihozni a legtöbbet a légkondicionálódból, hogy minél kevesebbet fogyasszon, és minél komfortosabb környezetet biztosítson!

Ebben a cikkben csupán néhány perc alatt megismerkedhetsz azokkal a legfontosabb funkciókkal és tudnivalókkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a klímád hatékonyan működjön és megfelelően teljesítse az elvárásaidat.

A klímák leggyakoribb funkciói és amit érdemes tudni róluk

A légkondicionálók funkciói és tulajdonságai gyártóról gyártóra, illetve típusról típusra változhatnak,  ezenkívül pedig találkozhatunk csak az adott márkára jellemző funkcióelnevezésekkel is. Ebben a sokféleségben segítünk most eligazodni a leggyakoribb funkciók bemutatásával, megemlítve néhány speciális Daikin klímatulajdonságot is.

Energiaosztályok

Az Európai Unió által meghatározott energiafogyasztási szintek és megjelölések A-tól G-ig oszályozzák a különböző berendezéseket. Az A-energiaosztályt további három kategóriára lehet bontani: A+, A++ és A+++. Minden egyes + jel további 10%-os energiamegtakarításnak felel meg.

Például a Daikin Stylish, illetve Perfera típusú klímái A+++ besorolásúak, így 30%-kal hatékonyabbak, mint a sima A osztályú légkondicionálók.

Inverteres technológia

Az inverter olyan energiacsökkentési megoldás, amely a kompresszor sebességének szabályozásával visszafogja a klímák energiapazarlását.  

Bővebb információ: Inverteres technológia

R-32 hűtőközeg

A hűtöközeg a klímarendszerekben használt gáz, amely lehetővé teszi a benti és kinti levegő közötti hőátadást. Az R-32 egy modern fejlesztésű, környezetbarát hűtőközeg – akár 10%-kal is csökkentheti az áramfogyasztást más hűtőközeggel működő készülékekhez képest, a GWP (globális felmelegedési potenciál) értéke csak egyharmada a korábbi R-410a hűtőközegének, ráadásul kisebb mennyiség kell belőle a klímába. 

Automatikus váltás üzemmód (Auto Changeover)

Az újfajta klímáknál már elterjedt funkció. Lényege, hogy az őszi, illetve tavaszi változékony, hidegebb-melegebb időjáráshoz igazodva automatikusan vált fűtés és hűtés üzemmód között, így folyamatosan biztosítja az előre beprogramozott hőmérsékletet a helyiségben (ideálisan ez 23°C).

A manuális szabályozás és gyakori hőmérsékletváltoztatás sokszor több energiát fogyaszt, így javasolt beállítani a számodra legkomfortosabb hőmérsékletet, a többit pedig nyugodtan bízd a klímádra.

Gazdaságos és éjszakai üzemmód

A gazdaságos (econo) üzemmóddal kevesebb lesz az energiafogyasztás, különösen akkor, ha a kinti hőmérséklet csak keveset változik a nap folyamán. Az éjszakai üzemmód szintén energiát takarít meg, miközben néhány decibellel csendesebb működést is biztosít.

Öndiagnosztika

Az öndiagnosztika hasznos funkció, mert az esetleges meghibásodásokat, rendszerhibákat követően a beépített mikroszámítógép automatikusan lefuttatja a diagnosztikát, és jelzi a hibát. Ezt sokszor te is ki tudod javítani a használati útmutató segítségével, így nincs szükség a szerelő kihívására.

Távoli vezérlés

Ma már nem meglepő, hogy egy klímát is lehet wifin keresztül üzemeltetni. A hagyományos infrás távirányításon felül lehetőség van mobilapplikációs vezérlésre is, sőt a legújabb készülékek az okosotthon rendszerekkel (pl. Google Assistant, Amazon Alexa) összekötve a hangutasításokra is hallgatnak. 

A Coanda-hatás és a 3D légáramlás a Daikintól

A speciális ventilátormódoknak és légáramlási technológiáknak köszönhetően az ún. Coanda-hatás segítségével optimális levegőáramlás valósítható meg. A Daikin 3D légáramlás technológiájával a hideg vagy meleg levegő egyenletesen juttatható el a helyiség valamennyi részébe, még a sarkokba is.

Mozgásérzékelés (2 vagy 3 zónás)

A beépített mozgásérzékelők észlelik az ott tartózkodó emberek jelenlétét és elhelyezkedését, és úgy terelik a levegőt, hogy az ne zavarja őket. Abban az esetben, ha a helyiség üres, a klíma automatikusan takarékos üzemmódra vált.

Légtisztító szűrők

A légszűrő a klímába épített szerkezet, amely eltávolítja a levegőben szálló porrészecskéket. A különböző légszűrők más-más tulajdonságokkal rendelkeznek – vannak, amelyek csak a porszemcséket szűrik ki, vannak, amelyek az allergéneket, kórokozókat, baktériumokat, vírusokat és egyéb szennyezőanyagokat is.

A Daikin saját fejlesztésű Flash Streamer légtisztító technológiája elektronokkal pusztítja el a vírusokat, baktériumokat, penészgombákat, allergéneket és veszélyes vegyi anyagokat. A titánium-apatit szagtalanító szűrő eltávolítja a levegőben szálló porrészecskéket és semlegesíti a lakásban élő állatok vagy dohányfüst okozta kellemetlen szagokat.

Végezetül, a klímafunkciók mérlegelésénél és a klíma kiválasztásánal érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

  • Nem mindegy, mennyi napfényt kap a helyiség – a naposabb szobákba nagyobb teljesítményű légkondicionálók ajánlottak, valamint, ha több elektromos eszköz is működik egy adott helyiségben, valószínűleg jobb hűtőképességel rendelkező klímát érdemes odatelepíteni.

  • Azt tanácsoljuk, a lehető legkomfortosabb otthoni környezet megteremtése érdekében válaszd azt a maximális minőségi szintet, amelyet még megengedhetsz magadnak. A drágább klíma szinte mindig jobb minőséget képvisel, emiatt pedig hosszú távon könnyen behozhatja az árát. Ezzel kapcsolatban itt olvashatsz bővebben: Klíma: az olcsóbb drágább lehet hosszú távon

Reméljük, sikerült néhány dolgot világosabbá tennünk a klímák funkcióival és tulajdonságaival kapcsolatban! Bármilyen kérdéssel, kéréssel keress bennünket bizalommal:

A Daikin klímák segítségével egyszerűen megteremtheted otthonodban a kellemes hőmérsékletű és egészséges környezetet. Ha felkeltettük érdeklődésed, és további információkra lenne szükséged, töltsd ki az alábbi linken elérhető űrlapot, és kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot!

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra