Skip to main content

Budapest egyik legtisztább levegőjű irodája

Képzeljen el egy olyan irodaépületet, ahol a nap 24 órájában ablaknyitás nélkül is friss a levegő, ahol a levegőminőséget folyamatosan érzékelik és automatikusan szabályozzák. Ahol a munkavállalók jó közérzete folytán nagyobb a dolgozói elégedettség és kevesebb a megbetegedés. Nem, ez nem utópia. Sőt, ahol a komfort még energiatudatossággal és fenntarthatósággal is párosul, az nem más, mint az Aereco Kft. új irodaháza.

A Fáy utcában 2019 év elején került átadásra az Aereco új multifunkciós épülete, mely joggal állíthatja magáról, hogy ott mindig tiszta a levegő, mindig kellemes a klíma. Az egészséges munkakörnyezet megteremtése mellett azonban az energiatakarékosság, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazása is kiemelt szempont volt az iroda megálmodói és megalkotói számára.

Az Aereco innovatív szellőzési megoldásokat fejleszt és kínál lakó- és irodaépületekhez azzal a fő céllal, hogy az épületben tartózkodók igényei szerint biztosítsa az optimális légáramlást és a tökéletes levegőminőséget minden épületben.

 

A többismeretlenes egyenlet eredménye egy ’BBs energetikájú’ multifunkciós iroda

A történet a szokásos módon indult 2016 derekán: a vállalat kinőtte a régi, bérelt irodáját, és egy olyan új, több funkciót is lefedő, modern épületet álmodtak a régi helyébe, ahol a hagyományos irodai igényeken túl ötvözni lehet a bemutató termet, oktatóteret és oktató gépészeti helyiséget, valamint raktárt úgy, hogy mindez még könnyen megközelíthető legyen tömegközlekedéssel is, de közben az áruszállítás és parkolás se okozzon gondot.

Másfél év alapos keresés után született meg a döntés: az egyetlen járható, kompromisszum nélküli út az építkezésé. A hosszú és alapos előkészítést gyors és lázas cselekvés követte, minek köszönhetően mintegy negyedév alatt, 2017 szeptemberére készültek el az épület tervei. Az építész szabad kezet kapott azzal a tulajdonosi elvárással, hogy levegős, világos, és energetikailag is csúcsminőségű épület szülessen, hiszen a környezettudatos szemlélet, fenntarthatóság a vállalat értékeinek egyik alappillére. Persze a korszerű energetika az alacsony üzemeltetési költségek miatt sem volt elhanyagolható szempont.

Az első bukkanót az úton a generál kivitelező kiválasztása okozta, hiszen az építkezés indulása a legnagyobb építőipari csúcs közepébe esett. Bár nem volt egyszerű, a végén a Térváz Kft.-ben egy remek kivitelezővel sikerült a vállalat vezetésének megállapodnia, akik kilenc hónap alatt sikeresen formába öntötték a megálmodott terveket.

Az így megszületett, összességében 997 négyzetméteres, három szintes épület igazi sok funkciós iroda. Belépéskor egy bemutatótér fogadja az érkezőket, ahol akár az utcáról betérő végfelhasználók is megszemlélhetik az Aereco termékeit. A földszinten van még egy közel 300 négyzetméteres raktár is. Az első emeleten helyezkednek az irodák, tárgyaló, gépészeti központ és oktató, mintegy 400 négyzetméteren. A második emelet az oktatóteremé, ahol az Aereco rendszeres tréningeket szervez. Az épület különlegessége a tetőterasz mellett a zöldtető is, ahol a városi döngicsélők is igazi kis paradicsomot találtak maguknak.

 

Madarat tolláról, mérnököt épületgépészetéről….

A gépészeti tervezés során is kiemelt szempont volt, hogy már a jövő elvárásainak is megfelelő épülettechnikai rendszer kerüljön az épületbe. Ez olyan kombinált hűtő- és fűtőrendszerben testesült meg, ami egyfelől szimbiózisban tud működni az Aereco saját hővisszanyerő szellőző egységével, másrészt teljesíti a közel nulla épületenergetikai elvárásban megfogalmazott minimum 25 százalékos megújuló részarányt is. Cél volt az is, hogy minél kevesebb legyen a látszó gépészet, beleértve a hőleadókat is, valamint kerüljék el a helyi emissziót, ami eleve kizárta a gázt, mint energiaforrást.

A fenti feladványra a megoldást a Daikin VRV monovalens, változó térforgatáramú rendszere jelentette. A három kültéri és 26 beltéri egységből álló berendezés kiválasztása előtt a vállalat ügyvezetője – aki maga is gépészmérnök – több hasonló rendszert is alaposan megvizsgált, megtapasztalt. A teljesítmény, zaj és esztétikai paraméterek összehasonlítása mellett döntését segített megalapozni, hogy a Daikin nemcsak prémium termékeiről ismert a HVACR piacon, de az Aereco hosszú évekre visszamenő jó kapcsolatot ápol a Daikin egyik viszonteladó partnerével, a Klimatrend Kft-vel is, akikben maximálisan megbízott. Ők nemcsak a berendezést szállították, de installálták és be is üzemelték a teljes rendszert. A bizalomra pedig nagy szükség van akkor, amikor az épület értékének tíz százalékát kitevő gépészeti egységről kell dönteni.

A gépészeti szerelést végző Klimatrend csapatának több kihívást is le kellett küzdenie. Ilyen volt például a nyolc méter belmagasságú bemutatótér, ahol a nagy légtér fűtését ugyanúgy meg kellett oldani, mint hűtését. Ez négy beltéri egységgel történik, amelyek karbantartása önmagában sem egyszerű feladat. A raktár polcrendszerrel szabdalt területének klimatizálása is komoly gépészeti praktikát igényelt, ugyanúgy, mint a második emeleti oktatóteremé, ahol a nagy üvegfelületek okozták a kihívást. Komoly tanulság, hogy a külső árnyékolásnak - a legjobb hűtés mellett is  - kiemelkedő szerepe van egy épület energetikai egyensúlyában.

 

A jövő a folyamatos rendszerfelügyeleté

A gépészeti rendszert az almérős fogyasztás követés mellett helyiségenkénti vezérlőkkel és egy központi vezérlő tablettel lehet szabályozni. Az igazi meglepetést ugyanakkor az okozta, hogy az előzetes energetikai számításoknál kevesebb energiát használt fel a rendszer a téli szezon fűtésekor és a nyári hűtésekor. A rendszer csiszolgatása azonban nem állt meg, ami a közeljövőben a hűtő-fűtő és szellőző rendszer teljes és folyamatos monitorozásában és felügyeletében fog kiteljesedni.

 

Gépészeti rendszer specifikációja

Daikin VRV 3 kültéri egységének teljesítménye 2x50 kW és 1x45 kW egység.

A rendszer 26 beltéri egységgel működik, helyiségenként hőmérséklet szabályozóval, központi vezérléssel. Az épületben az Aereco HRG 3000 légkezelő berendezése működik.

A tavasz folyamán 9 kW napelem is felszerelésre került, mely becslés szerint a villamos energiafelhasználás 10-15%-át fedi le.

 

További cikkeink

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra