Skip to main content

A Daikin új intelligens beltéri levegőminőség-érzékelője segít az egészségesebb beltéri környezet kialakításában

Budapest, 2021. július 1.

A Daikin június hónapban jelent meg a piacon új beltéri levegőminőség-érzékelőjével (IAQ érzékelő), mely hatékony mérő- és felügyeleti eszközként használható az épületek egészségesebb beltéri környezetének megteremtéséhez, és mostantól már itthon is elérhető. Iskolákban, irodaépületekben, szállodákban, éttermekben vagy akár kereskedelmi épületekben, nagyobb üzlethelyiségekben is alkalmazható, hogy az ott dolgozók és az oda látogatók egészségesebb beltéri levegőt lélegezhessenek és ezáltal jobb legyen a közérzetük. Ez az intelligens megoldás segít a beltéri levegőminőség aktuális állapotának nyomon követésében, hogy szükség esetén további lépéseket lehessen tenni annak javítása érdekében.

 

Budapest, 2021. július 1.– Az új IAQ érzékelő egy önálló, kompakt kis készülék, mely könnyen elhelyezhető bármely sík felületen, vagy akár falra is felszerelhető. A telepítés és a konfigurálás kevesebb mint egy percet vesz igénybe a letölthető alkalmazásnak köszönhetően. A Wi-Fi vagy NB-IoT (Narrow Band IoT) technológia segítségével a felhőhöz csatlakoztatott eszköz többféle környezeti paramétert képes folyamatosan figyelni, ezáltal átfogó képet adva a beltéri levegőminőségről. Az adatok különböző módon, például mobilalkalmazásban vagy más kijelzőn is megjeleníthetők. A testreszabott jelentéseknek és a programozható riasztásoknak köszönhetően elvégezhetők a szükséges intézkedések a tiszta, friss levegő biztosítása érdekében.

 

Miért fontos a beltéri levegőminőség?

A környezeti levegőszennyezés a becslések szerint évente 4,2 millió ember haláláért felelős[1]. Míg a kültéri levegőszennyezés veszélyei közismertek a nyilvánosság előtt, az épületeken belüli láthatatlan veszélyekkel kevésbé vagyunk tisztában, amelyeket otthon, a munkahelyen vagy a szabadidő zárt térben történő eltöltésekor tapasztalhatunk. A legtöbben az időnk több mint 90%-át beltérben töltjük, ahol a levegőszennyezés akár kétszerese-ötszöröse is lehet annak, mint ami a szabadban jellemző, hosszú távon pedig mindez kihat a közérzetünkre is. Jelenleg a világ lakosságának mintegy 91%-a olyan helyen él, ahol a levegőminőségre vonatkozó paraméterek meghaladják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határértékeket[2].

A HVAC-rendszerek (fűtési-hűtési-légtechnikai rendszerek) tervezésekor az optimális klíma megteremtése nem pusztán a hűtésről és a fűtésről szól. Fontos a megfelelő légszűrés biztosítása az egészségre káros por, pollenek és a szagok eltávolítása érdekében. Ezen felül az egészséges épület, azaz az egészséges beltéri környezet kialakításához elengedhetetlen a megfelelő szellőztetés integrálása, amely eltávolítja vagy legalább csökkenti a levegőben lévő szennyeződések koncentrációját: hatékony a szennyező anyagok, allergének és vírusok ellen, és még a megfelelő páratartalom fenntartásáról is gondoskodik.

 

Kézbe veheti az irányítást az új Daikin IAQ érzékelővel – Az előnyök

A Daikin IAQ érzékelő a levegőminőség felügyeletének teljesen új megközelítését hozza el számunkra: az eszköz a levegőminőségi paraméterek azonnali, valós idejű nyomon követését és ellenőrzését teszi lehetővé. Emellett vizualizálja és számszerűsítifelhasználók számára érthető módon  a beltéri levegő minőségét, amely értékből akár következtetéseket lehet levonni az ott dolgozók vagy látogatók egészségére gyakorolt hatására is, illetve szükség esetén az értékeket látva meghozhatók a levegő minőségének javítása érdekében tett  intézkedések (pl. légszűrők utólagos beépítése vagy légtisztító berendezések beszerzése).

  • A diszkrét felügyeletet biztosító, minimalista kivitelű, egyszerűen felszerelhető IAQ érzékelő 12 szenzorral  rendelkezik, és 15 paramétert képes kezelni. Méri többek között a természetes fény mértékét, a levegő- és hangnyomás szintet, a hőmérsékletet vagy a páratartalmat is.
  • A por és a levegőminőség mérése mellett a készülék adatokat gyűjt az elektroszmogról, a szén-dioxid szintjéről, illetve az aeroszolos spray-kből, tisztítószerekből és fertőtlenítőszerekből származó összes illékony szerves vegyületről (TVOC).
  • A Daikin alkalmazással (elérhető az App Store vagy a Play Store áruházban) a konfigurálása egyszerűen kivitelezhető. Az érzékelőn található QR-kód beolvasása után az alkalmazás minden lépéshez útmutatást nyújt a folyamat során.
  • Az IAQ érzékelő képes kapcsolódni a Daikin Caelum felügyeleti platformjához. Az adatok valós idejű megjelenítésén túl a platform segítségével az összegyűjtött adatokból időszakos jelentések készíthetők, amelyek testre szabhatók a gyakoriság és a tartalom fajtája szerint.
  • Az érzékelő nyomkövető rendszere igen jól skálázható, ami lehetővé teszi akár több bérlő vagy épület ügyfélszintű nyomon követését, illetve az ügyfelek, ügynökségek és régiók különböző profiljainak kezelését.

 

Növelje a zöld megoldások iránti elkötelezettséget

Mint minden Daikin termék esetében, az új IAQ érzékelő tervezésekor is szem előtt tartották a maximális energiahatékonyság követelményét. A nyomonkövetésből nyert minőségi információknak köszönhetően megvalósítható az épületek teljes HVAC-rendszerének vezérlése, beleértve a hővisszanyerős szellőztetést is. Az IAQ kreditek megszerzése pedig segíthet a LEED[3] és WELL[4] épületminősítési besorolások javításában. Az IAQ érzékelő paramétereiről az információk megjeleníthetők az épületben elhelyezett digitális képernyőn vagy videofal-kijelzőn, ezáltal pedig a vállalat demonstrálhatja elkötelezettségét a tiszta és egészséges beltéri környezet biztosítása iránt az alkalmazottak és a vendégek számára.

 

Folyamatosan fejlődő standardok

"A levegőminőség hatékony monitorozása manapság aktuálisabb téma, mint valaha; fontos, hogy lássuk, hol szükséges a levegőminőség javítása az épületekben tartózkodó emberek védelme érdekében és milyen eszközeink vannak erre. A Daikinnál ezt szem előtt tartva további fejlesztések bemutatását tervezzük a 2021/2022-es szezonra, többek között még az idei évben a Daikin on Site és a Cloud Service Platformokkal való integrációt. Akésőbbiek során lehetséges lesz majd ennek az érzékelőnek a szellőztető rendszer vezérlésébe való integrálása is, hogy az épületekben intelligensebb szellőztetést biztosítsunk" – nyilatkozott Nyilas Mihály,  a Daikin Hungary  légkezelők és beltéri levegőminőség szakértője.

 

A Daikin IAQ érzékelővel kapcsolatos további információk: https://www.daikin-ce.com/iaqsensor

Melléklet: Termékismertető a Daikin beltéri levegőminőség-érzékelőről 

Termékképek: Daikin Europe N.V.

 

 

[1] https://www.who.int/teams/environment-climate-change-and-health/air-quality-and-health/ambient-air-pollution

[2] https://www.who.int/teams/environment-climate-change-and-health/air-quality-and-health/ambient-air-pollution

[3] https://www.usgbc.org/leed

[4] https://www.wellcertified.com/

 

Kapcsolat a termék iránti érdeklődés esetén:

Nyilas Mihály

Senior Project Sales Engineer

Mobil: +36 20 265 6551

E-mail: nyilas.m@daikin.hu

Daikin Hungary Kft.

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra