Skip to main content

Promenade Gardens - épületegyüttes, amelyben tényleg jó dolgozni

  

Energiahatékony Daikin rendszer került beépítésre a Promenade Gardens irodaházba, amely nemcsak a megfelelő hőkomfort elérésében játszik fontos szerepet, de a környezettudatos tervezés követelményeinek is megfelel, és a közel nulla energetikai szint elérését is támogatja.

Huszonötezer négyzetméter, öt emelet, négy torony, két zöldminősítés, elégedett bérlők. Ezek a Váci úti irodafolyosó egyik legmagasabb műszaki tartalmú irodaházának jellemzői. A 2018 tavaszán beköltözhetővé vált, kettős környezettudatos minősítéssel rendelkező Promenade Gardens számos innovatív, környezetbarát megoldásával tűnik ki. Az energiatakarékos, ergonomikus LED-világítás, az összegyűjtött esővíz újrahasznosítása, a komplex épületautomatikai rendszer – amely lehetővé teszi a multifunkcionális kereskedelmi ingatlan teljes energia- és vízfogyasztásának pontos követését és optimalizálását –, csak néhány ezek közül.

A Promenade Gardens projekt tulajdonosa az ERSTE Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap, fejlesztője és építtetője a Horizon Development Kft. A generáltervezés, projektmenedzsment és fenntarthatósági tanácsadás területeiért teljeskörűen a DVM Design Kft. volt a felelős, míg a generálkivitelezési megbízást a DVM Construction Kft. kapta.

 

Igazi kooperáció, amikor lehetőség nyílt az ingatlanfejlesztőkkel és tervezőkkel a kezdetektől együtt gondolkodni

A 2016. tavaszán indult kivitelezés során az ingatlan fejlesztői és tervezői azzal az egyedi koncepcióval indították a folyamatot, hogy olyan irodaház épüljön, amely a lehető legnagyobb mértékben száműzi a hagyományos energiahordozókat. Így 2018-ban sikerült egy olyan környezettudatos épületet átadni a bérlőknek, amely megmutatja, hogy kizárólag hőszivattyú-technológiára alapozva is lehet teljesíteni a közel nulla energetikai szintet irodaépületek esetében is. Az elmúlt egy év zavartalan működése azt is bizonyította, hogy a Daikin Hungary Kft. által szállított hőszivattyús rendszerek alkalmasak arra, hogy teljes komfortot nyújtsanak az épület használóinak, beleértve nemcsak a hűtést-fűtést, de a használati melegvízellátást és szellőzést is.

Az ingatlan fejlesztői, tervezői és a HVAC gépészeti rendszereket gyártó és szállító Daikin közötti hosszú szakmai kapcsolat lehetőséget adott arra, hogy a gépészeti tervezésbe már a kezdetektől bevonódhassanak a vállalat szakemberei is, és tényleg egy egyedi rendszert alkossanak.

Különleges rendszer, egyedi igényekre

A feladat világos volt: a magyar hőmérsékleti viszonyok mellett, fűtési időszakban -15°C-ig biztonságos fűtést nyújtani, illetve nyári időszakban az épület igény szerinti hűtését is ellátni. Ez vízoldalon télen 43/37°C felületfűtési, nyáron 16/19°C felülethűtési paraméterekben került meghatározásra. A tervezőknek figyelnie kellett a HMV ellátásra is, különösen a nyári időszakban megnövekedett melegvízhasználat miatt, amely főként az egyre több környezettudatosan gondolkodó biciklista miatt vált fontossá. A földszinten kereskedelmi egységek és egy kantin is kialakításra került a lobbi és közösségi terek mellett, ahol az épületet egyébként jellemző felületfűtés-hűtés az építészeti megoldások miatt nem volt alkalmazható. Az étteremnél kiemelt szempont volt még a nagy mennyiségű forróvízigény kielégítése is.

Komplex megoldás 25 ezer négyzetméter hűtésére, fűtésére, melegvízellátására és szellőzésére

A négy toronyhoz két-két összevont, tetőn elhelyezett energiaközpont került kialakításra. Energiaközpontonként a telepített egységek külön-külön egy nagy, 550 kW névleges hűtőteljesítményű kültéri kompakt levegő-víz hőszivattyú és folyadékhűtő és öt kisebb, egyenként 64 kW teljesítményű hőszivattyú és folyadékhűtő berendezésből állnak. Fűtési üzemben alapbeállításban a jobb hatékonyságú nagy gép üzemel, így optimalizálva a teljesítményt. Ha az önmagában már nem elegendő, illetve leolvaszt, akkor kapcsolnak be a kisebb berendezések.

Nyáron, 25°C fok külső hőmérséklet felett a hűtési igény már biztosra vehető, emellett számolni kellett a megemelkedett melegvízhasználattal is. Ehhez két 65 kW teljesítményű víz-víz hőszivattyú került pluszban telepítésre. A hőszivattyúk azonban nemcsak a megnövekedett melegvízigény kielégítését támogatják, hanem egyben rásegítenek a hűtésre is úgy, hogy a hűtés visszatérő hűtőköréből a hőt elvonják. Bizonyos irodaterekben – ahol ezt a benntartózkodók száma megkívánja –, a felülethűtés és -fűtés mellé fancoilokat is beépítettek.

A légkezelő berendezések által kezelt szellőző levegő hűtése és fűtése is VRV-rendszerrel történik. Szintén VRV-rendszerre alapul a földszinti üzletek, kantin, lobbi és közösségi terek hűtése-fűtése. A konyha működéséhez elengedhetetlen nagy mennyiségű (65-75°C-os) forróvizet a VRV-rendszerhez kapcsolt hydroboxok állítják elő.

Mindent egy kézből

A Daikin berendezések 2017 őszi szállítását követően a beüzemelésre 2018 januárjában, a legnagyobb téli hidegben, kemény fagyok közepette került sor. Egy teljes szezon fűtése és hűtése után kijelenthető, hogy az energetikai gépészet jól vizsgázott. Ebben nem kis szerepe van annak, hogy a teljes rendszerre érvényesült a mindent egy kézből elv. A Daikin mint berendezésgyártó egy kézből, rendszerbe integráltan szállította le és adta át üzemelésre az egyes épületrészek, hűtő-fűtő és melegvízellátó rendszerét, így biztosítva rendszergaranciát az ellátásban.

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra