Skip to main content

R-32 Kisokos

Az R-32 hűtőközeg felhasználása már-már szabvánnyá vált, akár a lakossági, akár az ipari-kereskedelmi HVAC-R berendezések tekintetében. Ennek számos oka van, mely az alábbi felsorolásból is megtudható.

Mi az R-32 hűtőközeg előnye?

 1. Szabadalommal nem védett, egykomponensű gáz,
 2. Nincs hőmérséklet csúszása,
 3. Széles körű elérhetősége miatt komoly ár-előnnyel rendelkezik,
 4. Könnyen hozzáférhető, számos hűtőközeg-szolgáltatón, -gyártón keresztül, mely biztosítja a könnyű és költséghatékony  rendelkezésre állást
 5. Egykomponensű klímagázként az R-32 könnyebben kezelhető és nyerhető vissza,
 6. Kedvezőbben hasznosítható újra vagy regenerálható, mint más több komponensű alternatívái,
 7. Mivel az R-32-nek nincs hőmérséklet csúszása, a fázisátalakulások során ezért kismértékű szivárgás szabadon rátölthető a rendszer,
 8. Egykomponensű hűtőközegként nem áll fenn a veszélye annak, hogy egy esetleges szivárgás esetén a hűtőközeg összetétele felborul, az egyik komponens aránytalan mennyiségben szivárog el, azaz
 9. Szerviz vagy karbantartási tevékenység során nem szükséges a teljes hűtőközeg-mennyiséget lefejteni, és új hűtőközeggel feltölteni a teljes rendszert.
 10. Mivel az R-32-nek nincs hőmérséklet csúszása, nem kell a teljes gáztöltetet lefejteni a rendszerről és vákumolni azt egyszerű rátöltéskor, hiszen esetleges szivárgás esetén szabadon rátölthető a rendszer.
 11. Az R-32-vel hasonló vagy jobb hűtőteljesítmény érhető el a folyadékhűtők és rooftop berendezések esetén, mint az R-410A-val, de akár 20%-kal kevesebb hűtőközeg-töltet mellett.

Az R-32 valószínűleg hosszú távon is olcsóbb marad, mint szabadalmaztatott alternatívái, két okból is:

Az első, hogy alternatívái összetevői (mint pl R-1234yf) szabadalom alatt állnak;

A második pedig az, hogy ezen a hűtőközeg-keverékek (blendek) is jelentős mértékben tartalmaznak R-32-t, tehát az R-32 árszintje befolyással bír keverékei árszintjére is.

A 675-ös GWP*-vel rendelkező R-32 globális felmelegedési potenciálja magasabb, mint alternatíváié, azonban ha figyelembe vesszük a felhasznált hűtőközeg mennyiségét is, akkor a berendezés teljes életciklusra vetített költsége és környezeti hatása alacsonyabb lehet, hiszen:

A felhasznált hűtőközeg mennyisége jellemzően kevesebb.

Az energiahatékonysága magasabb: számos kompresszorgyártó számításai szerint jobb hatásfokot mutat az R-32 esetén, mint több alternatívája esetén.

Míg mind az R-32, mind alternatívái enyhe gyúlékonyságú A2L besorolású hűtőközegek, az alternatívák gyúlékonysági küszöbértéke alacsonyabb, ami kissé érzékenyebbé teszi azt a berobbanásra.

*+1: Az R-32 675 GWP értéke az IPCC4 Jelentésben meghatározott értékeken alapul. Mind az európai F-gáz szabályozás, mind a nemzetközi egyezmények ezt veszik alapul.

Ha a mérőszámok módosulnak, akkor a küszöbértéket is ennek megfelelően módosítani kellene. Ez pedig az európai és nemzetközi egyezmények módosításával történhet csak.

Forrás: R32 reasons

 

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra