Skip to main content

Split klíma kis lakásba

A magas lakásárak miatt felértékelődtek a kis alapterületű vagy egészen apró lakások és minigarzonok. Többek közt azért, mert olcsóbban lehet hozzájuk jutni és gyorsabban fel lehet újítani őket.

Ami fontos: nem kell a hőségtől szenvednünk, nem muszáj hűvös időben dideregnünk kis lakásban sem; de a háztartási teendők miatt keletkezett párát sem kell elviselnünk. A jól megválasztott és szakszerűen felszerelt Daikin split klímával a kicsi ingatlanok is kényelmesek, kellemesek, megfelelő hőmérsékletűek lehetnek.

A split klímák egyik tulajdonsága, hogy hosszú ideig használhatjuk őket, egyetlen vagy akár több helyiség hűtését/fűtését is megoldhatjuk velük, és a kis lakások méretei miatt praktikusabbak, mint például a mobil légkondicionálók.

 

 

 

Split Unit

Mi is a split klíma?

Osztott légkondi, amely beltéri és kültéri egységből áll. Ezeket rendszerint a hűtőközeget szállító hőszigetelt cső köti össze. A hűtő rész kerül a lakásba, a kompresszor és kondenzátor a lakás falán kívülre. Így egyrészt csendesebben működik a légkondicionáló, másrészt a hűtési folyamattal keletkező hő a lakáson kívül kerül.

 

Milyen lakossági klímák léteznek?

Az első az oldalfali split, amelynél a beltéri egységet értelemszerűen a lakás egyik helyiségének falára, szerelik, optimális magasságban. Több altípusa van: a mono split egy kültéri és egy beltéri egységből áll, a duó split egy kültéri és két beltéri egységből, a multisplitnél pedig több beltéri egység működik egyetlen kültérihez csatlakoztatva.

A második az álmennyezetbe rejtett beltéri egységes megoldások közül a kazettás beltéri egység. Kazettás beltéri egységről beszélünk, amikor a plafonon kialakított álmennyezetben helyezkedik el a beltéri egység, és a plafonon csak egy négyzet alakú dekor panel légrácsait látjuk, amin keresztül bejut a helyiségbe a hűtött/ fűtött levegő (mint az üzletekben, kereskedelmi egységekben). 

A harmadik, a parapetes split beltéri berendezés, amit oldalfalra szerelnek alacsonyan, akár ablak alá is, mint egy radiátort, de ez szintén hűteni és fűteni is tud.

A negyedik, a légcsatornás split klíma lényege, hogy a lehűtött vagy fűtött levegőt az elosztón és a légcsatornákon át bármelyik, akár az összes helyiségbe eljuttathatjuk, így az egész lakást klimatizálhatjuk. A nagy teljesítményű beltéri egység tetszés szerint tervezett légcsatorna hálózatra csatlakoztatható, és megoldható, hogy az egyik helyiségben a mennyezetről (ez esetben csak a légrácsok láthatóak, mint egy szállodában), a másikban mondjuk az oldalfali egységből jusson ki a klimatizált levegő. 

Mi a split klímák előnye?

A zajt okozó része a kültéri egységben van, emiatt a szobában vagy más helyiségben még az alacsonyabb szintű zajt sem kell hallgatnunk működés közben. Esztétikusabb, mint a mobil klíma. Szinte bárhol felszerelhető.

Mivel több típusa érhető el, személyre szabható a használata, olyat szerezhetünk be, ami nekünk abban az adott lakásban a legjobb. További előnye a lakás méretéből következik: a légkondi gyorsan képes lehűteni vagy felfűteni a belső teret.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy ahol házközponti fűtés vagy távfűtés van, ott a mono split klímával a fűtési szezon előtt vagy után a hidegebb napokon felmelegíthető a helyiség. A Daikin kínálatában a klímák többsége -15°C és +18°C között képes fűteni, illetve vannak kifejezetten fűtésre optimalizált splitek is, amik akár -25°C külső környezeti hőmérséklet mellett is képesek teljes kapacitással fűteni és -20°C-ig mindezt a teljes névleges teljesítmény megvalósulásával, energiahatékony módon.

Hol legyen a split klíma?

Kis lakásokban legtöbbször a legmegfelelőbb az oldalfali vagy a kazettás beltéri egységes split klíma.

A Daikin kazettás klímákat elsősorban olyan lakásokba érdemes szerelni, ahol a nagy belmagasság miatt már eleve álmennyezetet alakítottak ki. Rendelkezik dekorpanellel és egyes típusait kisebb helyiségekre, például garzonlakások 26-35 négyzetméteres szobáiba is be lehet szereltetni.

A split klíma elhelyezése a lakás típusától (garzon, több szobás, egyterű stb.), elhelyezkedésétől (sarki, emeleti, földszinti, zárt vagy nyitott lépcsőházi stb.), alaprajzától és a mi személyes igényeinktől is függ. Ezeknek megfelelően például a mono split klíma beltéri egysége kerülhet a konyha-nappaliba, egyszobás lakásban az egyetlen szobába, vagy ahol a kis lakásban több szoba van, akár a hálószobába is.

A kültéri egység elhelyezhető az erkélyen, a gangon, illetve ezek hiányában, ha műemlékvédelmi szempontok nem akadályozzák, a ház külső falára, esetleg belső kerttel rendelkező, zárt tömbnél nem az utcai homlokzatra, hanem a belső kertre néző házfalra.

 

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra