Skip to main content

Valóban megtérülő befektetés a hőszivattyú?

A fiatalabb generációk egyre tudatosabbak, és nagyobb hangsúlyt kap a mindennapi életükben is a fenntarthatóság, környezettudatosság, a karbonlábnyomuk vagy akár a háztartási és műszaki berendezéseik hatékonysága is. Ezért nem meglepő, hogy a hőszivattyú népszerű megoldássá vált azok számára, akik energiatakarékos és költséghatékony megoldást keresnek otthonuk komfortos és környezetbarát fűtési rendszerének kialakításához. De vajon mindenkinek megéri hőszivattyús rendszerbe fektetni? Valóban megtérülő befektetés a hőszivattyú?

Az első lényeges dolog, amit érdemes figyelembe venni, az az, hogy a hőszivattyúk telepítési költsége viszonylag magas; magas a rendszer bekerülési értéke is és nem olcsó egy jó szakember által végzett telepítés, üzembehelyezés sem. Ezzel számolni kell! A hőszivattyú telepítése és kiválasztása előtt fontos, hogy a szakember pontosan megismerje a telepítési körülményeket, azaz milyen meglévő hőleadók vannak, vagy milyen a ház szigetelése, illetve talajszondás hőszivattyú esetén a geológiai környezetet is. És persze nem utolsó sorban a felhasználók igényeit és szokásait!

Ahhoz, hogy megértsük, miért is kell hosszú távú befektetésként tekinteni a hőszivattyúra, nézzük meg szépen sorban az előnyöket. Íme öt kiváló példa arra, hogy miért éri meg a hőszivattyús befektetés. 

A hőszivattyú alacsony üzemeltetési költséggel jár

Bár a hőszivattyúk jelentősebb kezdeti beruházást igényelnek, kétségtelen, hogy hosszú távon lényegesen költséghatékonyabbak lehetnek, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Ha csak az energiahatékonyság növelése és a rezsiköltségek csökkentése a cél, akkor akár a tető/ padlástér- vagy a ház falainak szigetelése is egy kezdeti lépés lehet. Ez segít a rezsiköltségek csökkentésében, hisz a meglévő, régi fűtési rendszerrel is kevesebbet kell fűteni, azaz nem kerül annyiba, de túl sok és hosszútávú megtakarítást ne várjunk tőle.

Az igazi hosszú távú megtérülést a hőszivattyú jelentheti, de ez is attól fügően, hogy milyen rendszert cserélünk le rá. Aki jelenleg gázzal fűt otthon és ezt használja a melegvíz készítésre is, előfordulhat, hogy a hőszivattyús rendszer rövid távon nem fog elérni akkora hatalmas pénzügyi megtakarítást, és több időre lesz szükség a befektetés megtérülésének bizonyításához (ez nagyrészt függ a gáz aktuális árától és állami támogatottságától is). Mindenesetre legalább manapság Magyarországon előnyként említhetjük azt is, hogy függetlenedni lehet a gázszolgáltatástól. Ha azonban valaki jelenleg olajat, elektromos áramot, cseppfolyós gázt vagy szilárd tüzelőanyagot használ otthona fűtésére, a levegő-víz vagy a geotermikus hőszivattyú is ideális megoldás lehet a karbonlábnyom csökkentésére és a rezsiköltségekben is radikális változást fog észrevenni.

A hőszivattyús technológia sokoldalúsága

hőszivattyús technológia igazi előnye a sokoldalúsága. A hőszivattyús technológia kevesebb áramot használ fel, mert kb. 75-80%-ban a környezeti levegő hőenergiáját hasznosítja, és csak a maradékhoz van szükség villamos energiára. Így a hőszivattyúk rendkívül hatékonyak és egy “mindent egy kézből” megoldást jelenthetnek egy otthon teljes fűtési-hűtési igényének és melegvíz-szükségletének kielégítésére.

Akár padlófűtésről, felületfűtésről, fan-coil egységekről, radiátorokról, melegvíz-tartályról vagy bojlerről van szó – feltéve, hogy a megfelelő típusú és kapacitású hőszivattyú lett kiválasztva – az összes felsorolt hőleadó számára a hőszivattyú elég sokoldalú ahhoz, hogy bármelyik jól működjön, és gondoskodjon a kellemes hőmérsékletről a lakás különböző helyiségeiben illetve igény szerint a meleg vízről is, bármilyen időjárási körülmények között.

Hőszivattyúk alkalmazhatósága

Bár első pillantásra úgy tűnik, hogy a hőszivattyúk ugyanazt végzik, fűtenek, hűtenek, melegvizet készítenek. Mégis attól különlegesek, hogy többféle típusuk létezik, így szinte bármely otthonhoz, igényhez és követelményhez létezik megfelelő típusú hőszivattyú. Például egy levegő-vizes alacsony hőmérsékletű hőszivattyú jó választás az új építésű otthonhoz. Ennek oka, hogy az újonnan épült ingatlanok általában jól szigeteltek, és a rendszerben keringtetett víz alacsony hőmérsékleten is kellően hatékonyan képes fűteni. A hőleadóként használt felületfűtés vagy padlófűtés pedig további hatékonyságot eredményez a rendszer tehetetlenségéből adódóan (azaz tartja a hőt).

A régebbi ingatlanoknál is lehet hőszivattyút alkalmazni, de előtte mindenképpen érdemes némi energetikai felújítást végezni, például a falakat szigetelni és nyílásszárókat cserélni, hogy a hőszivattyúval se az utcát fűtsük. Régebbi típusú ingatlanoknál általában a magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúkat szokták alkalmazni, és előfordulhat, hogy még a meglévő radiátoros hőleadókat is tudjuk hasznosítani.

Hosszú hőszivattyú-élettartam

A hőszivattyú feltételezett élettartama viszonylag hosszú; egyesek szerint akár 50 év is lehet, de egy jól karbantartott hőszivattyús rendszer átlagos élettartama valószínűleg 20-30 év körül van. A technológia fejlődése és a jogszabályok változása miatt azonban érdemes lehet a hőszivattyút valamivel hamarabb lecserélni. Ettől függetlenül, ez idő alatt jelentős mennyiségű pénzt és szén-dioxid-kibocsátást takaríthatunk meg, így mindenképp egy megtérülő befektetésről beszélhetünk.

Egy hőszivattyús rendszer megtérülési ideje jóval rövidebb lesz, ha elektromos, olaj- vagy széntüzelésű fűtési rendszert váltunk ki vele. Ha nem az előzőekben felsorolt fűtési rendszert modernizálnánk vele, hanem például gázt, akkor érdemes átgondolni a saját hosszú távú terveinket, hogy meddig kívánjuk még az ingatlant megtartani. Számunkra fog-e ez még megtérülést hozni? Illetve eladás esetén mennyiben növeli ez az ingatlan értékét?

Fokozott biztonság

A hőszivattyúk biztonságosabbak, mint az égés alapú fűtési rendszerek (pl. gázkazán, fa- vagy vegyes tüzelésű kazán). A hőszivattyúk működése biztonságos, és nem kell tüzelőanyagot égetniük a hőtermeléshez, mert elektromos árammal működnek. Mivel nem égés alapon működnek, nem áll fenn annak veszélye, hogy a tüzelőanyag szivárogjon vagy netán belobbanjon és felgyújtsa a helyiséget. Nem bocsát ki füstöt vagy egyéb károsanyagot, megszűnik a szén-monoxid-mérgezés veszélye is. Bár a modern gázkazánok sokkal biztonságosabbak, mint régi elődeik voltak, a szén-monoxid-szivárgás vagy akár extrém körülmények között a robbanás veszélye sajnos továbbra is fennáll és valós rizikófaktort jelent.

Minden fűtési rendszer rendszeres karbantartást igényel a megbízható működés és a hatékonyság érdekében. Ebben a tekintetben a hőszivattyúk sem mások. A rendszeres karbantartás elengedhetetlen a problémamentes működés és a rendszer hosszú élettartamának megőrzése érdekében.

Kétségtelen, hogy egy hőszivattyús rendszer telepítése komolyabb befektetés mind anyagi szempontból, mind a megtérülési időt illetően, de ha a körülményeknek megfelelő rendszert sikerül kiválasztani, akkor az összes előnyét kihasználva egy megtérülő befeketetésről, okos döntésről beszélhetünk.

 

Ha szívesen olvasnál még klímával fűtés vagy hőszivattyú témában, ajánljuk figyelmedbe további cikkeinket a Daikin Fűtési Kisokosban

Hasonló tartalmak

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra