Skip to main content

Mi a különbség az érzékelhető és a latens hő között?

A légkondicionáló rendszereknél a hő két releváns fornájával találkozunk:

  • érzékelhető hő
  • latens hő

Érzékelhető hő

Amikor egy tárgyat melegítenek, a hő hozzáadásával a tárgy hőmérséklete emelkedik. Az ilyen hőemelkedést érzékelhető hőnek nevezzük. Hasonló módon, amikor egy tárgyból hőt távolítunk el és a tárgy hőmérséklete csökken, az eltávolított hőt is érzékelhető hőnek nevezzük. Az a hő, amely egy tárgy hőmérsékletének megváltozását okozza, érzékelhető hő.

Latens hő

A természet minden tiszta anyaga képes megváltoztatni halmazállapotát. A szilárd halmazállapotú cseppfolyóssá (jég vízzé) a folyadékok gáz halmazállapotúvá (víz gőzzé) alakulhatnak. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, hőelvonás vagy hozzáadás szükséges. Azt a hőt, amely ilyen elváltozásokat okoz, latens hőnek nevezzük.

A latens hő ugyanakkor nem változtatja meg egy anyag hőmérsékletét - például a forrásban lévő víz 100°C-os marad. Az a hő, amely a víz forrását fenntartja, a latens hő. Az a hő, amely halmazállapot változást okoz hőmérsékletváltozás nélkül, latens hőnek nevezhető.

Ennek a különbségnek a méltányolása alapvető fontosságú annak megértésében, hogy miért használunk hűtőközeget a hűtőrendszerekben. Ugyanakkor arra is magyarázatot ad, hogy miért az „összteljesítmény” (érzékelhető és latens hő) és „érzékelhető teljesítmény” értékekkel határozzuk meg egy hűtőberendezés hűtési teljesítményét. A hűtési kör alatt, a latens hő levegőből való eltávolítása miatt az egységben kondenzvíz formálódik. Az érzékelhető teljesítmény az a teljesítmény, amely a hőmérséklet csökkentéséhez szükséges, míg a latens teljesítmény az, amely a pára levegőből való eltávolításához szükséges.

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra