Skip to main content

Energiatakarékos megoldások

Amikor az ideális otthon főbb paramétereit határozzuk meg, akkor ehhez rendszerint először a kényelem és a biztonság fogalmát kapcsoljuk. Télen szeretünk a meleg lakásba belépni, nyáron pedig egy hosszúra nyúlt nap után azt szeretnénk, ha jól lehűtött környezetben pihenhetnénk.

A megfelelő komfortérzet elérése, ha nem ügyelünk, gyakran együtt jár az energiapazarlással. Világszerte egyre inkább alapvető, kulcsfontosságú szempont az energiahatékonyság: az üvegházhatású gázok kibocsátásának, az energiaimport iránti igény, valamint az energia előállításának és az energia felhasználásának csökkentése mind az otthonaikban, mind a gazdaság egészében.

Mint arra a Magyar Energiahatékonysági Intézet felhívja a figyelmet, a legolcsóbb és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk, ezért az energiahatékonyság ösztönzése a fenntartható energiagazdálkodás első lépése. Cikkük szerint a hatékonyság sok mindenből fakadhat: a technológia fejlődéséből, a jobb hatásfokkal működő berendezések alkalmazásából, de a fogyasztási szokásaink is befolyásolják az energiahatékonyságot. „Az energiával való takarékosság tehát elsősorban azt a tudatos energiafelhasználói magatartást fedi le, amit odafigyeléssel érhetünk el: például a lakásunkat 22 helyet csak 21 fokra melegítjük fűtésidőszakban, vagy elektromos készülékeinket teljesen kikapcsoljuk” - írják.

Az legegyszerűbb az, ha először az apró lépésekre ügyelünk: ha mindenhol lekapcsoljuk magunk után villanyt, ha nem használjuk feleslegesen a lámpákat, ha kiváló hatékonyságú energiatakarékos izzókat használunk, ha ügyelünk arra, milyen energiaosztályba sorolt háztartási gépeket használunk, ha kihúzzuk a telefontöltőket és más eszközöket, amikor nem használjuk, ha a mosási időt a felére csökkentjük, ha a hőveszteséget megakadályozó ablakokra cseréljük a nyílászárókat.

Sokat számít, ha olyan korszerű klímát használunk, amely nagyrészt a levegőből nyert megújuló energiával működik, és csak kisebb részben árammal, amelynél az inverteres technológia növeli az energiamegtakarításainkat, és amelynél az intelligens mód és az energiahatékony beállítások csökkentik a túlzott fogyasztást.

Új eszközök és készülékek vásárlásakor figyeljünk a energiabesorolásra is. Az Európai Unióban a kilencvenes években jelentek meg az energiacímkék, először a hűtőgépeken. Az energiacímkékre vonatkozó szabályozás 2010-ben már változott, ám a 2021 március 1-től hatályba lépő új szabályozás miatt már 2020 novemberétől új címkéket láthatunk, mivel a négyhónapos átmeneti időszak alatt a gyártóknak a jelenleg használt címkék mellett már az új címkét is a készülék dobozába kell csomagolniuk tájékoztató jelleggel.

Az Applia.hu energiacímkékről szóló bejegyzésében azt írják, hogy az új címke legfontosabb változása, hogy a legmagasabb energiaosztály az A osztály lesz, vagyis megszűnnek a +-os energiaosztályok. Ám egy korábban A+++ osztályú készülék nem lesz automatikusan A osztályú, előfordul, hogy a legjobb berendezés a B osztályba sorolt lesz. Az energiacímkék jövő márciusi változásairól részletesen írnak a bejegyzésben.

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra