Skip to main content

H-tarifa igénylés klímához, hőszivattyúhoz

A hőszivattyúk, legyen szó levegő-víz vagy levegő-levegő (azaz split klíma) változatról rendkívül hatékonyan, így gazdaságos módon működtethetők. Ha a működési hatékonyságon felül, még a kedvezményesebb H-tarifáról üzemelnek, akkor jelenleg garantáltan nincs nála gazdaságosabb megoldás. 

A H-tarifa egy kedvezményes áramtarifa, amely hőszivattyúknál és megújuló energiaforrással táplálkozó fűtési rendszereknél alkalmazható.

A kedvezményes H-tarifás árszabás csak fűtési időszakban, azaz október 15-től április 15-ig érvényes, és az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók vehetik igénybe. A fűtési időszakon kívül a normál A1 díjszabás érvényes.

A 2022. augusztus 1-től megváltozott rezsiszabályok értelmében a hőszivattyús áramtarifa díja nem változott, továbbra is ~23 Ft/ kWh, és nem vonatkozik rá átlagfogyasztási korlátozás sem. (Míg a normál áramtarifa díja 2523 kWh/év fogyasztásig 36 Ft maradt, viszont a meghatározott átlagfogyasztás felett már 70,1 Ft/kWh)

A H-tarifa igénylés menete

A területileg illetékes villamos energiaszolgáltatónál (e.on, ELMŰ, MVM, Titász) igényelhető és külön mérőóra kiépítést igényel, mert a H-tarifáról működő berendezés külön áramforrásról kapja az áramot.

Javasolt egy az áramszolgáltató által regisztrált villanyszerelővel egyeztetni az áramkör és a mérőhely kialakításáról, és vele végeztetni a munkát. 

H-tarifa azokra a hőszivattyús elven működő, megújuló energiát hasznosító berendezésekre igényelhető, amiknek a fűtési jósági foka legalább 3,4 (SCOP/A azaz a szezonális jósági foka Average Climate mellett legalább >=3,4 azaz 1 kW felvett energiából legalább 3,4 kW-nyi fűtési hőenergiát képesek előállítani).

Nemcsak az újonnan telepített, de már meglévő hőszivattyúkhoz, fűtőklímákhoz is igényelhető. A fűtési időszakon kívül a normál díjszabású tarifaárak érvényesek ezen berendezések áramfogyasztására is.

Az ügyintézést általában lehet személyesen és online is intézni, és az igénybejelentő nyomtatvány mellett a következő dokumentumokat kell hozzá csatolni:

-        Mérőhely kialakítását igazoló nyomtatvány

-        Igénybejelentő nyomtatványcsomag

-        Kivitelezői nyilatkozat a klíma-/ hőszivattyúszerelőtől, benne a kivitelező cég, az igénylő és a gép adataival

-        A gép (klíma/ hőszivattyú) műszaki paraméterei (Mérnöki kézikönyv az adott típusú géphez vagy részletes műszaki információkat tartalmaző műszaki adatlap)

-        Energiacímke

-        A klíma/ hőszivattyú CE-megfelelőségi nyilatkozata (kivitelező klíma-/ hőszivattyúszerelő le tudja tölteni a gyártó honlapjáról)

 

A H-tarifa igénylését a végfelhasználó bonyolítja le. Az igénylőt azonban a telepítést végző cég segít kitölteni, hiszen mind a készülékek műszaki adatait, mind a telepítést végző cég adatait meg kell adni.

 

Az igénylés költségei:

-        Hitelesített mérőhely kialakításának a költsége

-        Betáp kiépítésének költsége (regisztrált szerelő által)

-        Hálózatbővítés díja (~ 5000 Ft/A)

 

Összességében a szükséges bővítéstől és a villanyszerelő költségeitől függően 300 - 600ezer Ft körüli költséggel lehet számolni. 

 

Megéri beruházni a hőszivattyúba?

Kétségtelen, hogy a főleg a levegő-víz hőszivattyús rendszer telepítése kezdetben jelentős beruházást igényel, ami általában többe kerül, mint a hagyományos fosszilis tüzelésű kazán felszerelése. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a split klíma ugyanúgy hőszivattyús technológiájú rendszer és hatékonyságát forintosítani tudjuk az üzemeltetési költségek formájában. A meglévő kazános fűtési rendszer mellett akár kiegészítésként is használható a rezsiköltségek optimalizálása érdekében. 

A hőszivattyús technológiájú fűtési rendszerek már H-tarifa nélkül is hatékonyan, gazdaságosan működtethetők a jelenlegi fogyasztói villamosenergia és földgáz árak mellett. A hőszivattyú által felvett minden egyes kilowatt villamos energia ugyanis 3-4 kilowatt megújuló, a levegőből kinyert hőenergiát jelent – ez pedig 300-400%-os hatékonyságjavulásnak felel meg.

Hőszivattyús megoldási javaslatok fűtéskorszerűsítésre

Új házak vagy rendkívül energiahatékony épületek, illetve elektromos fűtési rendszerek cseréje esetén:

Az alacsony hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúk fűtést, meleg vizet és opcionális hűtést egyaránt biztosítanak; a levegő-levegő hőszivattyúk, közismert nevükön légkondicionálók pedig könnyen telepíthetők, és lényegesen költséghatékonyabb módon kivitelezhetők. Mindkét technológia a környezeti levegő energiáját használja fel arra, hogy energiahatékony módon lehessen biztosítani a fűtést és a hűtést.

A talajszondás vagy geotermikus hőszivattyúk hatékony megoldást jelenthetnek az újépítésű házak számára, ahol a rendszer telepítése különösen nagyobb fennakadás nélkül elvégezhető még az egyéb építési munkálatokkal együtt.

Felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy meglévő rendszerhez csatlakoztatás esetén:

magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúk ideális választást jelentenek a meglévő csőrendszerhez és a meglévő, új típusú radiátorokhoz való csatlakoztatásra, mivel azok magasabb hőmérsékleten működnek. Ezek a hőszivattyúk fűtést, meleg vizet és opcionális hűtést egyaránt biztosítanak és a víz energiaátadó közegként való használata révén megvalósítható az optimális komfortérzet - kivéve, ha csak radiátorokhoz csatlakoztatják őket, mert akkor szükség van fan-coil-okra is a hűtéshez,.

Felújításokhoz és a régi gázkazánok kiváltásához:

hibrid hőszivattyú lehet az ideális választás. Ez a technológia a levegő, a villamos energia és a gáz optimális kombinációját használja az évszaktól és a külső környezeti hőmérséklettől illetve az energiaáraktól függően, így sokoldalú és pénztárcát kímélő megoldásról van szó. 

Daikin Márkaboltban szakértő segítséget nyújtunk az eligazodásban a hőszivattyúk között, és nemcsak a kiválasztásban segítünk, de a komplett szolgáltatáscsomag részeként a telepítést és a későbbi karbantartást is megbízható, tapasztalt szakemberek végzik. 

Hasonló tartalmak

További információk

Lépj be a Daikin virtuális bemutatótermébe

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

További információk

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Aktuális híreink

Tovább a Blogra

Tovább a Referenciákra