Skip to main content

Hőszivattyú Kisokos

Tudj meg mindent a hőszivattyús fűtési és hűtési megoldásokról!

Akár ház- vagy lakásfelújításról, akár új ház építéséről van szó, vagy egyszerűen csak korszerű, energiahatékony megoldást keresel otthonod fűtésére, hűtésére és használati melegvíz előállítására, jó helyen jársz.

Legyen szó levegő-levegő hőszivattyús vagyis klímás megoldásról vagy levegő-víz hőszivattyús rendszer kiépítéséről, cikkeink és tartalmaink biztosan segítenek az ismereteid bővítésében. Ha pedig segítségre lenne szükséged, bátran fordulj a Daikin szakembereihez tanácsadásért. 

 

Rövid kérdések és válaszok

A szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása, a környezettudatos, ugyanakkor kényelmes otthon, az energiafelhasználás csökkentése és a hatékony, biztonságos fűtési-hűtési rendszer ma központi kérdés. Nem mindegy, mivel fűtünk a hidegben, mennyire terheljük vele a környezetünket, mint ahogyan az sem, mekkora télen a fűtésszámlánk.

Éppen emiatt terjed a hőszivattyús fűtés használata. A hőszivattyú olyan korszerű, energiatakarékos, biztonságos fűtő-hűtő berendezés, amely elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok (gáz, olaj, vegyes tüzelésű kazán) alkalmazását váltja ki.

Ám mielőtt belevágnánk a vásárlásába és a rendszer kiépítésébe, alaposan járjuk körül a témát, ismerjük meg, mi is az a hőszivattyús fűtés, és mindenképpen forduljunk szakemberhez. A fűtésszerelőhöz is már az előzetesen összseszedett információk birtokában induljunk el. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

Hasznos tanácsok hőszivattyú vásárlása előtt 

Ha van hűtője, fagyasztója, mosógépe vagy mosogatógépe, akkor már van legalább egy olyan háztartási eszköze, mely a hőszivattyú működési elvét követi. A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely energia bevitelével hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, eközben a közvetítő közeg lehűl, vagy felmelegszik.

A hőszivattyúk az energia akár 75 százalékát a környezetből (pl. levegőből, vízből, talajból, de akár a szennyvízből is) gyűjtik, míg a maradékot villamos energia biztosítja. A hőszivattyúnak több típusa is létezik. Ha a levegőből nyerjük ki az energiát, és levegő a közvetítő közeg, akkor levegő-levegő hőszivattyúkról (avagy fűtőklímáról) beszélünk; ha  víz a hőt közvetítő közeg, akkor levegő-víz típusúról beszélünk.

A hőszivattyú működése kezdőknek 

A manapság kapható klímák mindegyike a kompresszoros és inverteres technológiát használja. Azaz tulajdonképpen egy levegő-levegő hőszivattyúról van szó, ami a kinti levegő hőenergiáját felhasználva képes hűteni és fűteni is. Vannak készülékek, amik szűkebb, míg mások szélesebb külső hőmérséklet melletti tartományban üzemképesek. A kifejezetten fűtésre optimalizált klímák akár -25°C-ban is képesek nagyobb hatékonyságvesztés nélkül fűteni, míg a "hagyományos" klímák általában -15 vagy -20°C külső hőmérséklet mellett. És ehhez nincs szükség semmi egyéb kiegészítőre, fűtőelemre, csepptálca fűtsre, ami ugyancsak az áramot használná. A klímával fűtés a leggyorsabb, legegyszerűbben kivitelezhető fűtési mód. 

A klímával fűtés előnyei 

A H-tarifa egy kedvezményes áramtarifa, amely hőszivattyúknál és megújuló energiaforrással táplálkozó fűtési rendszereknél alkalmazható.

A kedvezményes H-tarifás árszabás csak fűtési időszakban, azaz október 15-től április 15-ig érvényes, és az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók vehetik igénybe. A fűtési időszakon kívül a normál A1 díjszabás érvényes.

A H-tarifa igénylését a végfelhasználó bonyolítja le. Az igénylőt azonban a telepítést végző cég segít kitölteni, hiszen mind a készülékek műszaki adatait, mind a telepítést végző cég adatait meg kell adni.

A H-tarifa igénylés menete

Kétségtelen, hogy a főleg a levegő-víz hőszivattyús rendszer telepítése kezdetben jelentős beruházást igényel, ami általában többe kerül, mint a hagyományos fosszilis tüzelésű kazán felszerelése. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a split klíma ugyanúgy hőszivattyús technológiájú rendszer és hatékonyságát forintosítani tudjuk az üzemeltetési költségek formájában. A meglévő kazános fűtési rendszer mellett akár kiegészítésként is használható a rezsiköltségek optimalizálása érdekében. 

A hőszivattyús technológiájú fűtési rendszerek már H-tarifa nélkül is hatékonyan, gazdaságosan működtethetők a jelenlegi fogyasztói villamosenergia és földgáz árak mellett. A hőszivattyú által felvett minden egyes kilowatt villamos energia ugyanis 3-4 kilowatt megújuló, a levegőből kinyert hőenergiát jelent – ez pedig 300-400%-os hatékonyságjavulásnak felel meg.

Mennyibe kerül egy kWh fűtési energia előállítása? (számítás a cikk második felében)

Mindent a korszerű levegő-víz hőszivattyúkról

Mindent a hűtő-fűtő klímákról

Megoldás a Te igényeidre

Nagyjából tudod már, hogy mit keresel? Biztosan van megoldásunk számodra. Fedezd fel a fűtési, hűtési, melegvíz előállítási termékeink széles kínálatát, amelyek minden típusú otthonba és minden igénynek megfelelnek.

Daikin stylish air conditioner in modern sitting room in home

Azoknak, akik egyszerű, gyorsan kivitelezhető, gazdaságos megoldást keresnek a fűtésre, hűtésre

A klímával a legegyszerűbb megoldani egy helyiség fűtését vagy hűtését. Számtalan kivitel, forma, szín, tulajdonság és funkció közül választhatsz, hogy megtaláld a számodra megfelelőt.

 • Széles kínálat sokféle funkcióval, a kényelmi funkcióktól kezdve az egyedi dizájnig 
 • Magas energiahatékonyság akár A+++ fűtésben és hűtésben is
 • Légtisztító és párásító funkciók
 • Okos vezérlés mobil applikációval és Amazon Alexa/ Google Assistant csatlakoztathatósággal
multi split air contioner system in bedroom and sitting room apartment. Daikin units Comfora and Emura

Ahol kevesebb hely van a kültéri egységek számára

Ideális megoldás, mert többféle beltéri egység is csatlakoztatható egy kültérire, például oldalfali, padlón álló vagy parapetes és álmennyezeti.

 • 1 kültéri egységhez akár 5 beltéri egység is csatlakoztatható
 • Környezetbarát és a szomszédok is kedvelni fogják (annyira csendes)
 • Minden helyiség külön szabályozható
 • Egy alkalmazásról mobiltelefonon keresztül távolról is vezérelhető
modern sitting room white parquet floor underfloor heating connected to air to water low temperature heat pump

Újépítésűekhez és felújításhoz is

Teljeskörű modern fűtési megoldás, ami újépítésűeknél és felújításoknál is jól használható

 • Energiahatékonyság akár A+++
 • Lakossági fűtési és használati melegvíz készítési megoldások
 • Padlófűtéssel (felületfűtéssel), radiátorral, használati melegvíz (HMV) tartállyal vagy akár fan-coilokkal
 • További megtakarítás érhető el, ha a napelemmel kombináljuk
kitchen with old radiators and hot water heating with air to water high temperature heat pump

Ideális felújításokhoz, meglévő radiátoros rendszerhez


Ideális megoldás felújításoknál, a meglévő radiátorokhoz is csatlakoztatható, használati melegvizet is készít és opcionálisan hűteni is lehet vele.

 • Energiahatékonyság akár A+++
 • Felújítás esetén jól használhatók a meglévő hőleadók
 • Padlófűtéshez (felületfűtéshez) és hőszivattyús hőleadóhoz is csatlakoztatható
 • Kompakt méretének köszönhetően nincs nagy helyigénye
Modern home bathroom, shower and bathtub for hot water with hybrid heat pump

Ideális felújításkor, gázkazán lecserélésekor

A hibrid hőszivattyúk a levegő-víz hőszivattyúk és a gázkazánok kombinációi. A rendszer azt az energiaforrást ahsználja, amelyik aktuálisan hatékonyabb a környezeti körülmények (hőmérséklet) és az energia- és gázárak figyelembe vételével. Ideális megoldás, ha lecserélnéd meglévő régi gázkazánodat egy fenntarthatóbb, környeztbarátabb megoldásra.

 • Energiahatékonyság akár A++
 • Az okos programozhatóság akár 35% energiamegtakarítást is eredményezhet
 • A kompakt méretének köszönhetően nincs nagy helyigénye
 • Egyedülálló kettős hőcserélővel

Lépj kapcsolatba velünk és segítünk a megfelelő Daikin megoldás kiválasztásában!